Dolar

32,5804

Euro

34,8041

Altın

2.508,71

Bist

9.693,46

İsrail, Arap vatandaşlarını yerinden etmek için kamp kurmaya hazırlanıyor

İsrail'in Arap vatandaşlarını yerinden ederek bu noktalara Yahudileri yerleştirme planı içerisinde olduğu belirtildi. İSrail topraklarında İsrail vatandaşlığı olan yaklaşık 36 bin Arap yaşıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-10-08 17:55:51

İsrail, Arap vatandaşlarını yerinden etmek için kamp kurmaya hazırlanıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Middle East Monitor'un Ara48 sitesinden aktardığına göre İsrail Bölge Planlama ve Yapı Komitesi, Pazar günü Bedevi İskân Kurumu tarafından sunulan bir planı kabul etti. Plan Negev'de kamplar kurmayı planlıyor. Bu kamplara yerleştirilmek istenense İsrail vatandaşı 36 bin Arap.

Bu köyler İsrial kurulmadan yıllar önce dahi aynı yerindeydi. Fakat İsrail, buna rağmen İsrail vatandaşı Arapları köylerinden çıkarıp yerlerine Yahudi yerleşimciler yerleştirmek istiyor.

Bölge Planlama ve Bina Komitesi başkanına, Adalet Merkezi tarafından Tanınmayan Köyler Komitesi, Huzurlu Birliktelik Kulübü ve Shatil Derneği adına planı kabul etmemeleri çağrısı yapan bir mektup gönderildi.

2019-10-08_17h43_51
İsrail El Araqeeb Köyünü yıktı - Çizim (Sabaaneh / Middle East Monitor)

Avukat Suha Bsharah'ın Adalet Merkezi'nden gönderdiği mektupta, Arapları İsrail'deki evlerinden ve köylerinden uzaklaştırmak için bir araç olan planın reddedilmesinin önemi vurgulandı. Ayrıca, bu tür bir eylemin “Arap vatandaşlarının temel haklarının somut bir şekilde ihlal ettiği" belirtildi. Mektupta, bu planın, İsrail'in yerleşim projelerini yürütme bahanesiyle yerinden etmeyi planladığı Arap sakinlere acı verdiği kaydedildi: "Plan Arap çocukların, kadınların ve gençlerinin bir neslini yok edecek."

Bsharah'a göre, İsrail makamları, Bölge Planlama ve İnşaat Komitesinin onayını alarak, Arapların yerinden edilmesine ilişkin yasal bir koruma arıyorlar. Yüzlerce yıl olmasa da, on yıllardır burada yaşayan Araplar için saygı, itibar ve güvenlikle yaşama hakkını koruyacak adil ve uygun bir çözüm istenmiyor.

Tanınmayan Köyler Konseyi Başkanı Atiyyeh Al-Asam, şunları söyledi:

“Konsey bu planı reddediyor; çünkü açık ve net olarak tanınmayan köylerin sakinlerini zorla yerinden etmek amaçlanıyor. Bu planın, onbinlerce Arap'ın yerini Yahudilerin almasına dayanan ve daha sonra geri çekilen Prawer Planıyla aynı şey olduğuna inanıyoruz."

Haber Ara