Dolar

32,5499

Euro

34,8837

Altın

2.430,58

Bist

9.645,02

İspanya genel seçim yolunda

İspanya Başbakanı Marirano Rajoy, genel seçimleri 20 Aralık tarihinde yapma kararı aldıklarını duyurdu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-02 04:30:14

İspanya genel seçim yolunda

Ajansların haberine göre; İspanyol özel televizyonu Antena 3'e açıklamalarda bulunan Rajoy, yeni meclisi kurma çalışmalarının Noel bayramı (24-25 Aralık) döneminde zor olacağını düşündüklerinden, seçimleri 13 değil, 20 Aralık'ta yapacaklarını söyledi.

Rajoy, "Seçimleri 20 Aralık'ta yaptığımızda yeni meclis ve hükümeti kurmak için önümüzde biraz daha zaman olacak. 2016 yılı devlet bütçesini onayladıktan sonra seçimleri yapıp, Noel bayramının ardından meclisi kurabiliriz" dedi. 

Bu durumda Başbakan Rajoy'un 26 Ekim'de İspanyol meclisini feshedip, bir gün sonra Resmi Gazete'de, seçimlerin 20 Aralık'ta yapılacağının duyurulması gerekiyor.

'MAHKEMENİN KARARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ'

Rajoy, Katalonya Başkanı Artur Mas'ın geçtiğimiz 9 Kasım'da yapılan bağımsızlık yanlısı yasa dışı referandumdan dolayı sanık olarak mahkemeye çağırılmasını da değerlendirdi.

İktidardaki Halk Partisi'nin girişimiyle İspanyol meclisinde kabul edilen yasa tasarısı gereği, Anayasa Mahkemesi'nin Katalonya Başkanı Artur Mas'a görevden uzaklaştırma cezası verme olasılığının bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Rajoy, "Hoşuma gitsin ya da gitmesin bir Başbakan olarak her türlü mahkemenin kararına saygı göstermem, desteklemem gerekir. Her hükümetin ve her vatandaşın yapması gereken mahkemelerin kararlarını yerine getirmektir. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi'nin kararını her zaman desteklerim. Yoksa demokrat biri olmam" dedi.

Haber Ara