Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İsota dikkat!

Prof. Dr. Ferit Atasoy, yanlış yöntemle üretilen isotun kanserojen madde taşıdığını belirtti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-14 17:03:03

İsota dikkat!

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Atasoy, birkaç yıldır Şanlıurfa isotunun tüm evrelerini bilimsel olarak araştırma konusu yapıyordu. Atasoy,  isotun endüstriyel ve geleneksel üretiminin tüm aşamalarında geçirdiği değişimi araştırdı.

KARA İSOT ZARARLI

Gıda mühendisleri olarak yaklaşık 5 yıldır isot üzerinde araştırma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Atasoy, isotun özellikle üretim aşamasında çok fazla karartıldığında içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.

MOR RENK İSOTUN BİLİMSELLİĞİ KANITLANDI

Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucunda mor renk biberin sağlık açısından faydalı olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Atasoy, “Bu çalışmanın sonucunda ev hanımlarına özellikle biberi fazla karartmamalarını tavsiye ediyoruz. İsot için en ideal ve sağlık açısından faydalı olan rengin, mor renk olduğu bilimsel çalışmalarımız sonucunda tespit ettik” dedi.

''ÇÜRÜMÜŞ,EZİLMİŞ BİBERLERİ KULLANMAYIN''

Özellikle hijyen konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Atasoy, biber yapımında çürümüş veya ezilmiş biberlerin kullanılması veya toprakla temas etmesi durumunda, alfatoksin diye adlandırılan kanserojen madde varlığının arttığını belirtti. Atasoy, depolamanın da önemine dikkat çeken isotun açıkta saklandığında içeriğindeki yararlı aroma bileşenlerinin kaybolduğunu belirtti.

 

 

Haber Ara