Dolar

32,4871

Euro

34,6698

Altın

2.501,18

Bist

9.693,46

İsmet Mısırlıoğlu Timeturk için yazdı: En güvenilir uygulama hangisi?

BIG Genel Başkan Yardımcısı İsmet Mısırlıoğlu, bu haftaki yazısında Whatsapp sözleşmesini gündeme aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-11 10:30:17

İsmet Mısırlıoğlu Timeturk için yazdı: En güvenilir uygulama hangisi?

Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG) Genel Başkan Yardımcısı İsmet Mısırlıoğlu, 11 Ocak 2021 tarihli yazısında, WhatsApp, Signal, Telegram veya BIP uygulamalarını kıyasladı. İşte Mısırlıoğlu'nun konuya ilişkin yazısı:

Tüm veriler Signal'i gösteriyor.

WhatsApp, Signal, Telegram veya BIP.

Hangi mesajlaşma uygulamasına geçmeyi veya hangisinde kalmayı düşünüyorsunuz?

Bu konuda araştırma yapan kişiler, güvenirliği en iyi olan ve kişisel gizlilik esaslarına dikkat eden haberleşme ağı olarak Signal'i tavsiye ediyor.

Benzeri bir öneriyi de Elon Musk yapmıştı.

Bu esnada Telegram Rusya firması olarak bilinse de bu tam doğru değil. Rusya'da kuruldu fakat şirketin merkezi sonraları New York'a taşındı.

Pavel ve Nikolai Durov kardeşler 2006 yılında Facebook'a rakip olarak VK adında bir sosyal paylaşım sitesi kurdu. Putin'in siyasi baskıları ve denetleme arzusu onları 2013 yılında New York'a göç etmek durumunda bıraktı. Şirketlerini daha da genişleterek Signal'ı güçlendirdiler.

Bu esnada iki önemli bilgiyi de paylaşmadan geçmeyelim. Whatsapp'ı kuran ve geliştiren Brian Acton uygulamayı 2014 yılında Facebook´un sahibi Zuckerberg'e satmış, bir dönem orada kaldıktan sonra 2018 yılında kar amaçlı çalışmayan (NGO) Signal'e geçmişti.

Whatsapp´tan daha güvenilir olan ve kişisel bilgilerin gizlilik esaslarına aşırı dikkat eden bu şirkete50 milyon Dolar tutarında destek sunmuştu. Acton´un o zamanlar yaptığıbir açıklama Facebook´un sahibinin gerçek niyetini açıkca ortaya seriyordu.

Acton, Zuckerberg`in Whatsapp´ın devir teslimi esnasında kendisine burada hiç bir ticari girişim yapmayacaklarının ve 5 yıl boyunca bunun üzerinden para kazanmayacaklarının sözü vermişti. Fakat sonraları Whatsapp´ın durum (Status) uygulaması üzerinden ticari reklamlar gösterildigini söylemiş ve bundan da ciddi şekilderahatsız olduğunu ifade etmişti.

„Maalesef bize verilen sözler tutulmadı. Facebook´a sattığım kullanıcı bilgileri konusunda hassas davranılmadı. Bu da benim hoşuma gitmedi. Vicdan azabı duyuyorum. Facebook´tan hisse senetleri üzerinden alacağım 850 milyon Dolar´dan feragat ediyor ve Zuckerberg‘le hiç bir hukuki bağım kalmadığını ilan ediyorum.“ sözleri çok tartışılmıştı.

Bu da bizlereşunu göstermiş oldu.

Whatsapp´ın nasıl ve nereden para kazanabileceğinive Zuckerberg´in kişisel bilgilerle acımasızca ve hukuk dışı işler yapabileceğin öğrenmiş olduk.

Whatsapp ve Google' in End-End-Messaging olarak bilinen güvenlik haberleşme altyapısı (Uçtan uça şifreleme) Signal'dan satın alınmış olması.

Konuyla ilgili geniş caplı bir araştırma yapan Ahmet A. Sabancı'nın tespitleri ise şu şekilde:

`Whatsapp gizlilik sözleşmesi değişikliğinden sonra tekrar mesajlaşma uygulamalarını tartışmaya başladık. Ama ortalıkta çok fazla yanlış bilgi ve kötü tavsiye var. O yüzden bu thread ile olabildiğince hepsini temizlemeye çalışacağım.

Önce bir üçlü kıyas yapalım. Alttaki görseller Signal, WhatsApp ve Telegram'ın gizlilik konusundaki seviyesini özetliyor. Bariz bir şekilde Signal daha iyi.

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.56.59 (1)

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.57.00 (2)

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.57.00 (1)

Bir de şirketlerin genel durumuna bakalım. Tabloyu @sendika_org yapmış. Oldukça faydalı ve neden Telegram'ın iddia edildiği kadar güvenilir olmadığını da özetliyor.

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.57.00

Telegram'la ilgili çok fazla yanlış bilgi var. Örneğin kendilerini Rusya'ya kafa tutuyor gibi göstermeyi çok seviyorlar ama bu haberi asla konuşmazlar.

Ya da Rusya'nın Telegram yasağını durduk yere kaldırmaya nasıl ikna olduğunu.

Hepsini geçtim güvenlik anlamında Signal ile hiçbir şekilde karşılaştırılamayacak kadar kötü durumda. Uçtan uca şifreleme gizli sohbet dışında yok ve tüm konuşmalarınızın yedeği sunucularında var. Üstelik şifreleme için kullandıkları yolun ne kadar güvenli olduğu da şüpheli.

Whatsapp bile bu sözleşme değişimine rağmen Signal'in şifreleme protokolünü kullanıyor ve en azından görüşmelerinizi uçtan uca şifrelemeye devam ediyor. Ama bu değişimi bir süredir bekliyordum zaten. Facebook sadece parayı düşündüğü için satın alma sonrası kaçınılmazdı.

Signal ise her anlamda maksimum güvenlik ve gizlilik odaklı tasarlanıyor ve buna rağmen her özelliğe sahip. Bilgisayardan video görüşme bile yapabiliyorsunuz. Üstelik size dair hiçbir şey bilmiyor ve veri toplamıyor.

 

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.56.59 (2)

 

Signal protokolü, şifreleme sistemi, her açıdan düzenli olarak test edilen ve endüstri standardı hâline gelen bir protokol. Güvenliği ve gizliliğe verdiği önemi tartışmaya açmaya bile gerek yok. Şu anda en iyisi bu.

Tüm bu örnekler varken Telegram daha güvenli veya iyi demenin akıl alır bir yanı yok. iMessage bile her şeyi uçtan uca şifrelerken Telegram gibi bunu yapmamakta ısrar eden bir uygulamayı tercih etmenin de anlamı yok.

Whatsapp her ne kadar mesajları güvende tutsa da gizlilik konusunda çok kötü bir duruma geldi. Üstelik az kişinin fark ettiği kimi ufak değişiklikler de durumu daha kafa karıştırıcı bir hâle getirdi.

Sonuç olarak eğer daha iyi bir mesajlaşma uygulaması kullanmak istiyorsanız en iyi seçenek Signal. Bu kadar basit.

Eğer FB zaten her şeyimi biliyor şifreleme yeter derseniz Whatsapp yine kullanılabilir. Telegram kullanıyorsanız da hiçbir şekilde güvenli değilmiş gibi kabul edin.

Bu arada Bip konusuna hiç girmedim ama orada durum çok daha kötü. Mesajlarınız için uçtan uca şifreleme veya ek gizlilik özellikleri yok. Üstelik her şeyiniz sunucularında ve parola dışında bir koruma yok. Özetle Bip'i kullanmak için mantıklı hiçbir gerekçe göremiyorum.´

Son olarak da şu tabloyu paylaşmakta fayda var.

@teyitorg sitesi olan biteni çok iyi özetlemiş

WhatsApp Image 2021-01-12 at 16.56.59

Hangi mesajlaşma uygulaması kullanıcıdan hangi verileri istiyor.

Karar sizin…

Ismet Mısırlıoğlu

Berlin, 12.01.2021

Haber Ara