Dolar

32,5497

Euro

34,8381

Altın

2.428,35

Bist

9.645,02

İslamofobik saldırılar İngiltere’de rekor düzeyde

Müslüman karşıtı nefreti izleme grubu Tell Mama, İngiltere’de islamofobik saldırılar ve suistimal vakaları açısından 2017 yılı rekor yılı oldu. Özellikle de Müslüman kadınların genç erkek saldırganlar tarafından saldırıya maruz kaldığı belirtildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-07-23 10:40:24

İslamofobik saldırılar İngiltere’de rekor düzeyde

Londra merkezli izleme grubu olan Tell Mama'nın verilerine göre İngiltere'de Müslüman karşıtı saldırılarda 2016 yılından itibaren yüzde 26 oranla bir artış belirdi. Bu ise bu türden saldırıların kaydedilmeye başlanmasından itibaren görülen en yüksek oran.

SALDIRGANLAR GENÇ ERKEK ÇOCUKLAR

Her on mağdurdan altısı kadın ve saldırganların da her on tanesinden sekiz tanesi çoğunlukla 13-18 yaş aralığındaki genç erkeklerden oluşuyor. Tell Mama Yöneticisi Iman Atta, “Çoğunlukla erkek çocuklardan oluşan ve Müslümanların hedeflenmesinde giderek daha da öfkelenen genç nesilden aşırı derecede endişeliyiz” dedi.

Fiziksel vakalara odaklanan gruptan yapılan açıklamada ayrıca, “Fiziksel saldırılar, tehdit edici davranışlar ve daha da geneli suistimal gibi online yapılmayan saldırılara doğru dikkat çekici bir dönüşüm var” denildi.

“VANZDALİZM YERİNİ TEHDİTKAR DAVRANIŞA BIRAKTI”

Tell Mama raporuna göre 2017 yılında en yaygın üçüncü Müslüman karşıtı olay türü olarak vandalizm yerini tehdit edici davranışlara bıraktı. 2016'ya kıyasla bu tür tehdit vakalarında yüzde 56 oranında artış var.

Aynı zamanda 2018 yılında sayısı 839'a varan saldırı ve suistimallerin üçte ikisi internet sahası dışında veya cadde düzeyinde gerçekleşirken, 2018'de de geçen yıla oranla yüzde 31 artış yaşandı. Vakaların üçte biri ise önceki yıla oranla yüzde 16.3 artışla internet üzerinden gerçekleştirildi.

İngiliz uzmanlar ise vakalardaki bu artışı İngiltere'de aşırı sağ hareketlerin yükselişine olduğu kadar geçen yıl Londra ve Manchester'de yapılan terörist saldırılarına da bağlıyor. Bu saldırıların Müslüman karşıtı bir tepkimeye yol açtığı ifade ediliyor.

LONDRA VE MANCHESTER SALDIRILARI SONRASI VAKALARDAKİ ARTIŞ

Nefret söylemi ve suistimal edici davranışlar dahil kaydedilen İslami önyargılı olayların yüzde 70'den fazlasının ise Manchester Arena'da 23'den fazla kişinin hayatına mal olan saldırı sonra gerçekleştirildiği belirtildi.

“BREXIT VE AMERİKAN SEÇİMLERİNDEN CESARET ALDILAR”

Eylemci ve eşitlik savunucusu olan Akeela Ahmed'e göre de, “Bu bulgular 2016 yılından bu yana Brexit ve 2016 Amerikan seçimlerinden de cesaret alarak büyüyen aşırı sağ sempatizanları gerçeğini yansıtıyor” dedi.

Bir İngiliz polis gözlem grubu ise “gerçek bir ihtimal” olarak İngiltere'nin 28 üyeli Avrupa blokundan önümüzdeki yıl kopacak olmasının nefret suçlarında artışı tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Haber Ara