Dolar

32,3849

Euro

35,0576

Altın

2.326,64

Bist

9.097,26

İslam İşbirliği Teşkilatı bugün Kudüs gündemiyle İstanbul'da toplanıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirve dönem başkanı sıfatıyla yaptığı çağrı üzerine İslam dünyası Kudüs için bugün İstanbul'da toplanıyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-13 06:03:48

İslam İşbirliği Teşkilatı bugün Kudüs gündemiyle İstanbul'da toplanıyor!

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusuyla ilgili yoğun bir telefon diplomasisi başlattı.

Erdoğan Papa Francis'in yanı sıra Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Malezya Başbakanı Necip Rezak, Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid Sibsi, İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Kudüs konusunu görüştü. Erdoğan, bu süreçte Türkiye'yi ziyaret eden Ürdün Kralı 2. Abdullah ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kudüs konusunda görüş alışverişi yaptı.

Sabah'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, telefon diplomasisinin yanı sıra İİT zirve dönem başkanı sıfatıyla üye ülkeleri olağanüstü toplantıya çağırdı. İstanbul'da gerçekleştirilen zirveye katılacak İslam ülkeleri temsilcileri, ABD'nin Kudüs kararına tepkilerini ortaya koyacak. Zirve sonunda açıklanacak sonuç bildirgesiyle bu kararın ardından İslam ülkelerinin atacağı adımlarla ilgili yol haritası belirlenecek.

16'SI LİDER 48 TEMSİLCİ

Zirveye 16'sı lider düzeyinde 48 ülke katılıyor. Gelen liderler arasında; Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Cabir El Sabah, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Malezya Başbakanı Rezak da bulunuyor. İİT'nin gözlemci ülkesi Rusya da bir temsilci gönderecek.

OLAĞANÜSTÜ KARARLAR ÇIKMALI

Konuyu birçok gazete birinci sayfasına taşırken Yeni Şafak ise İİT mensubu 48 ülkeye çağrıda bulunduğu bir metin yayınladı. İşte o çağrı:

Bugün İstanbul'da toplanacak Müslüman ülke liderleri! İslam dünyasının en mahrem merkezlerinden, sembollerinden, Kudüs'ün işgaline karşı harekete geçmek, Kudüs'ü koruyacak kararlar almak, bu kararları cesurca ilan etmek, Kudüs'ü korumak için askeri ve siyasi hazırlıklar yapmak zorundasınız.

Bugün İstanbul'da toplanacak Müslüman ülke liderleri! Büyük bir sınavla karşı karşıyasınız. Ya tarihin öncüleri olacaksınız, tarih yapacak ve yazacaksınız, ya tarihin ters tarafında yerinizi alacak, bütün coğrafyanın çöküşüne neden olacaksınız.

Bugün İstanbul'da ülkelerimiz için, milletimiz için, coğrafyamız için, kutsallarımız için, geçmişimiz ve geleceğimiz için bir karar vermek, umut vermek, onurlu bir yol göstermek zorundasınız.

Kudüs için yürekleri ferahlatacak kararlar almak zorundasınız. Coğrafyamıza yönelen Batılı istila dalgalarına göğüs germek için, insanlarımıza sahipsiz olmadıklarını göstermek için bir yol çizmek, öncülük yapmak, güçlü adımlarla bir yürüyüş başlatmak zorundasınız.

Müslüman ülke liderleri! Atlantik'ten Pasifik kıyılarına uzanan geniş İslam coğrafyasında dalga dalga yayılacak, kitleleri harekete geçirecek, coğrafyanın gücünü açığa çıkaracak güçlü bir ses vermek zorundasınız.

Bu muhteşem gücü hissetmek, ona göre kararlar almak zorundasınız.. İslam dünyasının en mahrem merkezlerinden, sembollerinden Kudüs'ün işgaline, İsrail'in başkenti yapılmasına karşı harekete geçmek, Kudüs'ü koruyacak kararlar almak, bu kararları cesurca ilan etmek, Kudüs'ü korumak için askeri ve siyasi hazırlıklar yapmak zorundasınız.

Müslüman ülke liderleri! Bugün Kudüs'ü koruyamazsanız, bugün Kudüs'ün İsrail'in başkenti yapılmasına karşı duramazsanız, bugün ABD ve İsrail'e boyun eğerseniz, bugün türlü türlü bahane ve gerekçelerle bu ağır sorumluluktan kaçarsanız, size umut bağlayan kitleleri hayal kırıklığına uğratırsanız, umutsuzluğa gömerseniz, yarın böyle bir imkanı bir daha bulamazsınız. Çünkü ülkelerinizi, şehirlerinizi, vatanınızı kaybedersiniz. Çünkü coğrafyamıza yönelen istila dalgaları, adım adım her birinizin sınırlarını yoklayacak, kapılarına dayanacak.

Bugün Kudüs'ü kurban verirseniz, sessiz kalırsanız, istilacılara yaranma yolunu seçerseniz, onlarla uzlaşır/anlaşırsanız, boyun eğerseniz, “gücümüz yetmiyor” bahanesine sığınırsanız, tarihin unutulan sayfalarında kaybolup gidersiniz. Siz bugün Kudüs'ü korumak için harekete geçmezseniz, yarın hepimiz, bütün Müslüman dünya Mekke'yi, Medine'yi kaybedecek. İslam'ın merkezi talan edilecek, o kutsal şehirler hedef olacak. Savaş İslam'ın kalbine taşınacak. İnandıklarımız, değer verdiklerimiz, üstün tuttuklarımız aşağılanacak, horlanacak. Ülkelerimiz paramparça edilecek, şehirlerimiz harabeye çevrilecek.

Müslüman ülke liderleri! Batılı orduların Mezopotamya'ya yerleşmesinden ders almadık mı, Afganistan'a yerleşmesinden ders almadık mı, coğrafyamızın her köşesinde garnizonlar kurulmasından ders almadık mı? Irak işgalinden, Libya'nın parçalanmasından, Suriye savaşından, Yemen savaşından ders almadık mı? Türkiye'de ardı ardına Batılı darbe ve iç savaş senaryolarının servis edilmesinden ders almadık mı? Müslümanların terörist ilan edilmesinden, “İslam'la savaş” tezlerinden, etnik ve mezhep savaşları projelerinden ders almadık mı? Yüz yıldır bu coğrafyayı kanla sulayanların kötülüklerinden ders almadık mı? Topraklarımızı, kaynaklarımızı yağmalayanlardan ders almadık mı?

Müslüman ülke liderleri! Daha kaç ülke iç savaşa sürüklenecek, işgaller yaşayacak, daha kaç şehir harabeye çevrilecek, daha kaç Müslüman toplum hedef alınacak, görmüyor muyuz? Onlar 21. Yüzyılın tamamına yayılan bir istila planı uyguluyorlar. Hiçbir ülke bu tehdidin dışında değil, görmüyor muyuz? Aranızdaki etnik kavgalar, mezhep kavgaları, kişisel çıkar çatışmaları bu büyük plan karşısında bir hiçtir, anlamıyor muyuz? Bu kavgaları özellikle çıkardıklarını, zaaf alanlarımızı özellikle kaşıdıklarını göremiyor muyuz?

Müslüman ülke liderleri! Kudüs sizi uyandırsın, biraraya getirsin.. Bugün Kudüs için bunu yapamazsanız, yarın Mekke için, Medine için de yapamazsınız, biraraya gelemezsiniz, bunu bilin. İslam'ın tüm mahremiyeti talan edilirken de toplanamazsınız, karar alamazsınız, harekete geçemezsiniz, bunu bilin. Toplanın, birbirinize güç verin, güçlü adımlar atın, milyarlar arkanızdan aksın. Coğrafyamızın tamamını hedef alan yeni istila dalgasına karşı bir direnç hattı kurun, mevziler inşa edin, dayanışma ekseni oluşturun, ülkelerinizi korumak için harekete geçin.

Müslüman ülke liderleri! Siz güçlüsünüz… Ülkeleriniz güçlü, kaynaklarınız güçlü, tarihiniz güçlü, siyasi mirasınız güçlü, insanlarınız güçlü ve size inanıyor. Bu gücü farkedin, birleştirin, kaynaştırın, harekete geçirin. Yeryüzünün ana eksenini oluşturan Müslüman ülkelerin zenginliklerini biraraya getirin, askeri ve siyasi gücünü biraraya getirin, kitleleri ortak dil ve siyasi söylem ile yakınlaştırın. İşte o zaman, hiçbir tazyik, saldırı, istila planı hiçbirimizin ülkesinde tehdit oluşturamayacak. O kirli hesaplar, planlar, kötülükler, tehditler coğrafyamızın sınırlarını aşamayacak emin olun.

Müslüman ülke liderleri! Kudüs'le başlangıç yapın. Kudüs'ü korumak için attığınız adımlarla yeni bir gücün doğuşuna zemin hazırlayın. Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan edenlerle ilişkilerinizi kesin, onlarla işbirliği yapanlara mesafe koyun, ekonomik ve siyasi ambargo uygulayın. Bundan sonra hangi Müslüman ülkeye saldırı olursa, hiçbir şart öne sürmeden o ülkeye sahip çıkın, onu koruyun, hiçbir gerekçeye sığınmadan saldırgan ülkelere tavır alın. Terör örgütleri ülkelerimizi parçalamak için birer savaş aparatı olarak kullanılıyor, onlar birer işgalci güç olarak coğrafyamıza salınıyor, hepsine ortak savaş ilan edin.

Bir Kudüs Gücü oluşturun, böylece yeni askeri ittifakın temelini atın, savunma ortaklıkları kurun, birbirinizi silahlandırın. Derhal, çok acil olarak Müslüman topraklarındaki çatışmaları sona erdirecek adımlar atın, kriz merkezleri kurun, barış inisiyatifleri geliştirin. Suriye savaşını bitirin, Irak'ta istikrarı sağlayın, Yemen meselesini çözün, Libya'nın yabancı ellere gitmesine izin vermeyecek girişimler başlatın. Coğrafyayı mahvedecek en tehlikeli senaryo olan İran-Suudi savaşı senaryolarına ortak tavır alın.

Müslüman ülke liderleri! Yüz yıl sonra bölgenin haritası yeniden çiziliyor. Her birinizin ülkesi için parçalanma haritası masalarda dolaşıyor. Onlar hiçbirinizi dost ve müttefik kabul etmiyor. Sizi cephelere ayırıyor, bazılarınıza düşman, bazılarınıza dost görünüp biraraya gelmenizi engelliyor. Bunu yaparak, Kudüs meselesinde olduğu gibi pervasızca hareketlere girişiyor. Sizden hiçbir tepki gelmeyeceğine inanıyor. Onları yanıltın, şaşırtın, şok edin. Ezberlerini, planlarını, hesaplarını bozun.

Müslüman ülke liderleri! Bugün Kudüs için atacağınız her adım, alacağınız her karar, göstereceğiniz duruş ve cesaret, yeni bir dönem başlatacak, tarihi değiştirecek, coğrafyanın yeniden yükselişine zemin hazırlayacak. Bu yüzden bugün olağanüstü kararlar alın, meydan okuyun, sahipsiz ve çaresiz olmadığımızı bütün dünyaya gösterin. Unutmayın, iki milyar insan sizden bir ses, bir işaret bekliyor. Sadece ülkelerinizi, sadece vatanlarınızı, sadece kutsallarınızı, sadece özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, onurumuzu düşünerek karar verin. Ülkeleriniz, milletiniz, geçmişiniz, gelecek hayallerimiz sizinle beraber. Bu gücü hissedin, bu güçten destek alın, dünyayı sarsın..

Müslüman ülke liderleri! Bu büyük mücadelede Filistin'i yalnız bırakmayın..

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara