Dolar

32,4817

Euro

34,9637

Altın

2.436,34

Bist

9.716,77

İslam dünyasında Ramazan hareketliliği

Dünya Müslümanları Ramazan ayı için hazırlıklara başladı. Manevi iklimin daha yoğun hissedildiği Ramazan ayı için yapılan hazırlıklar özellikle pazarlarda kendini daha çok belli ediyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 09:50:59

İslam dünyasında Ramazan hareketliliği

Ramazan ayına sayılı günler kala, Ramazan sevincinin hissedildiği ülkelerden biri İran. Oruç ve ibadetlerle anlamını bulan bu mübarek aya girerken iftar ve sahur sofraları için hazırlıklar da önemli bir yer tutuyor.

Kuzey Haber Ajansı'nın haberine göre alışveriş için pazar yerlerini dolduran İranlılar yoksul ve muhtaçları da unutmuyor. Ramazan ayı için alışverişe çıkan bir İranlı hanım: "Ramazan'da en önemli hayırlardan biri yardımlaşmak. Eğer fakir bir ailenin, pirinç, yağ gibi ihtiyaçlarını karşılarsak büyük sevap işlemiş oluruz. İnşallah Allah bize de bu yardımı yapma fırsatı verir." sözleriyle, bu mübarek ayda ihtiyaç sahiplerinin mutlaka hatırlanması gerektiğine dikkat çekti.

RAMAZAN İBADET VE BEREKET AYI

İran'da Ramazan ayının ibadet ve bolluk bereket ayı olduğu düşüncesi hakim. İranlılar Ramazan ayındaki davetlere çok önem veriyorlar. Ülke, Ramazan ayında manevi bir iklime kavuşuyor. Bu ayda özellikle ibadetlerine dikkat eden İranlılar, Kur'an-ı Kerim okumaya ve muhtaçların ihtiyaçlarını karşılamayı özellikle önemsiyorlar.

Bu yıl Haziran ayına denk gelen Ramazan ayı, Tahran'da 40 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklara rağmen heyecanla bekleniyor.

TUNUS, RAMAZAN AYINI HEYECANLA BEKLİYOR

Tunus, büyük bir heyecanla Ramazan ayına hazırlanan ülkelerden biri. Ülkenin hemen hemen her sokağında Ramazan ayı hareketliliği hissedilmeye başladı. Tüm camiler temizlendi, Tunuslular mutfak ihtiyaçları için semt pazarlarını ve çarşıları doldurdu.

Ramazan ayını ibadetle geçirmeye hazırlanan Tunuslular için, iftar ve sahur sofraları da özel bir öneme sahip. Zira dostlara kurulacak sofralar ne kadar iyi olursa, Tunuslular kendilerini o kadar iyi hissediyorlar.

Tunuslular pazar alışverişlerinde daha çok geleneksel lezzetleri için gerekli olan malzemeleri tercih ediyorlar. Tunus'ta gündüz dışarı çıkmak, alış-veriş yapmak, hatta açık bir yer bulmak dahi oldukça zor. Bu sebeple Tunuslular ihtiyaçlarını şimdiden tedarik ediyorlar.

DUALAR DAHA FERAH BİR TUNUS İÇİN

Semt pazarları marketlere nazaran daha ucuz ve sağlıklı. Tunus'ta kimi aileler, evlerine yalnızca temel ihtiyaçları alabiliyor. Fiyatlar oldukça pahalı. Halk pazarları aracılığıyla bir yardım faaliyeti yürütülüyor. Tunuslular, aldıkları ürünlerin bir kısmını sepetlere koyarak, tespit edilmiş ihtiyaç sahibi insanların evlerine ulaştırıyorlar. Ülke halkının ortak dileği mübarek Ramazan ayıyla Tunus'un daha ferah günlere kavuşması.

Sosyal ve ekonomik sorunlar ve yaşanan terör olaylarına rağmen Tunus halkı Ramazan ayına ilişkin geleneklerini yaşatmaya devam ediyor.

RAMAZAN AYINI İPLE ÇEKİYORLAR

Makedonya'da Müslümanlar için, Ramazan ayı, ibade, Kur'an ve aynı zamanda yardımlaşma demek. İlk sahura sayılı saatler kala Makedonya Müslümanlarını da Ramazan ayının heyecanı sardı. Mübarek Ramazan ayı için hem manevi hem de maddi hazırlıklar sürüyor. Ramazan ayına ulaşmak duasını sürdüren Makedonyalılar, mutfak ihtiyaçları için de hazırlıklarına devam ediyorlar.

Çarşı pazarda Ramazan ayı bereketi yaşanırken, özellikle tatlılara yoğun ilgi var. Ramazan ayı sofraları için yapılan alışverişlerde en büyük pay tatlılara ayrılıyor. Ramazan ayının maneviyatı, ülkenin dört bir yanındaki Müslümanlar arasında şimdiden kendini hissettirmeye başladı. Özellikle oruç tutmaya yeni başlayan çocuklar Ramazan ayını sabırsızlıkla bekliyorlar.

Ramazan ayı, Türkiye'deki kadar olmasa da, Makedonya'da da adına yakışır bir şekilde yaşanması için gayret ediliyor. İbadet, oruç ve Kur'an-ı Kerim ayı olan Ramazan'da aynı zamanda yardımlaşma da öne çıkıyor. Maddi durumu elverişli olmayan Müslümanlara sivil toplum kuruluşları tarafından iaşe yardımı yapılıyor. Bunun yanı sıra mübarek Ramazan ayı boyunca iftar sofraları da kuruluyor.

KOSOVA'DA RAMAZAN SEVİNCİ

On bir ayın sultanı Ramazan ayının heyecanı nüfusun tamamına yakınını Müslamanların oluşturduğu Kosova'yı da sardı. Kosovalılar Ramazan hazırlıklarına günler öncesinden başladı. Bu yıl da Ramazan sofraları hurma, zeytin ve yöresel pidelerle donatılmaya hazır. Pazar yerleri ülkede yaşanan ekonomik krize rağmen Ramazan sofralarını donatmak isteyenlerle doldu taştı.

Ramazan ayı yaklaşırken Kosovalılar hazırlıklar için pazarlara çıktılar. Ürünlerin fiyatlarında pek fazla değişiklik hissedilmiyor. Fakat bir çok ürün yurtdışından geldiği için fiyatlarda bazı değişiklikler olabiliyor. Pazar esnafı ilerleyen günlerde yerli ürünlerinde satışa sunulacağını söylerken, Ramazan ayının satışlarına olumlu etkileri olduğunu ifade ediyorlar.

Kosova'da Ramazan ayı sevincini yoğun olduğu Osmanlı mimarisiyle zengin şehri Prizren'de tarihi camiler de Ramazan ayı için hazırlanıyor. Bütün İslam dünyası gibi Kosova da Ramazan ayını heyecanla bekliyor.

TERAVİHLER HATİMLE KILINACAK

Müslümanların aylardır Ramazan ayının yolunu gözlüyordu. Bugün ilk teravih namazı kılınacak ve ilk sahur sofraları hazırlanacak. Kur'an-ı Kerim, ibadet ve bereket ayı Ramazan-ı şerif boyunca İstanbul'un 38 ilçesindeki 80 camide, Türkiye genelinde ise yaklaşık 700 camide teravih namazı hatimle kılınacak.

Ramazan ayında iftar ve sahur sofralarında ağırlanacak misafirlere daha iyi ikram için İstanbullular, mutfak alışverişine çıktılar. Bereketinin yansıdığı tezgahlara, hurmalar dizildi. Pideler fırınlardaki yerini aldı. İftariyelik alışveriş için meydanlar doldu. Ramazan ayının heyecanı tüm istanbulluları sardı.

SULTANAHMET'TE ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Mısır çarşısında alışveriş telaşı yaşanırken, Sultanahmet Meydanı bu yıl da Ramazan ayı geleneklerini yaşatmak için hazır durumda. Meydanda Ramazan ayı boyunca muhtelif etkinlikler düzenlenecek. Sultanahmet Meydanı'nda kurulan Asırlık Tatlar ve Sanatlar Çarşısı bu yıl da ziyaretçilerini ağırlayacak. Çarşıda Türk el sanatları ve Türk mutfağı bir araya gelecek. Bir yandan tezhip, minaytür ve çini sanatları icra edilirken diğer taraftan da Türk lezzetleri yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılacak.

IRAK, RAMAZAN AYINA ÇATIŞMALARLA GİRDİ

Irak uzun yıllardır olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayına IŞİD tehlikesinin gölgesinde giriyor. Irak'ta Ramazan ayı arefesinde operasyon ve çatışma haberlerinin gelmesi, Ramazan ayı hazırlıklarını da etkiliyor. Bölge halkı hem manen hem de madden çatışmalardan oldukça etkilendi. Çarşı ve pazarda da durum geçen senelere göre oldukça sakin.

Ramazan ayın Erbil'deki çarşı pazara bereket getirirdi her zaman. Ancak bu sene durum biraz daha farklı. Bunun nedeni tabii IŞİD ile mücadelenin bir yıldır devam ediyor olması.Cephelerdeki durum geçen seneki gibi alarm verici değil. Ama yine de yaşanan savaş hali çarşı pazarı da etkiliyor.
Ramazan ayına has lezzetlerden kabul edilen şekerlemeler, hurmalar ve çörekler bu sene de alışveriş listesinin başında yer alıyor. Ancak tezgahlardaki ürünlere talep geçen senelere kıyasla az. Erbil'in en kalabalık çarşısı olan Tarihi Kayseri Çarşısı bu durumu gözler önüne seriyor. Esnafın ise azalan kazançları karşısında tek bir umutları var. Ülkelerinin yakın zamanda huzura kavuşması.

"OLUMSUZLUKLAR RAMAZAN'A ETKİ EDEMEZ"

Ramazan ayı ile ilgili bir Iraklı şu temennilerde bulundu: “Öncelikle Ramazan tüm İslam dünyasının beklediği bir ay. Hepimize hayırlar getirsin. Ama gerçekten de bu sene İslam dünyası özellikle de Suriye ve Irak halkları Ramazan ayına çok ağır bir savaş içinde giriyorlar. Allah büyük. İnşallah huzur gelir. Ama şu şartların çarşıya etkisi büyük oldu. Tüm şehirler etkilendi. Ama özellikle Kürt bölgesinde durum daha ağır. Benim Allah'tan isteğim bu savaş bitsin ve ülkemiz tekrar eski günlerine geri dönsün.”
Ramazan ayını zor şartlar altında karşılamaya hazırlanan Irak'ta halk yine de hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor. Kimileri, yaşanan tüm olumsuzlukları bir kenara barıkarak Ramazan ayını her şeye rağmen, ibadet ile geçirmeyi istiyor. Iraklılar, IŞİD saldırılarının ve diğer olumsuzlukların Ramazan ayının Kur'an-ı Kerim ve ibadet ayı olarak yaşanmasına etki edemeyeceğini vurguluyorlar.

BEYRUT'UN MERKEZİNE RAMAZAN KÖYÜ

Lübnan da Ramazan ayını heyecanla karşılayan ülkelerden biri. Beyrut'un merkezi adeta bir atölyeye dönüştürüldü. Herkes el birliğiyle hazırlıkları bitirmek için son dokunuşları yapıyor. Hazırlıklar bittiğinde Beyrut'un merkezi ihtiyaç sahipleri ve onların çocuklarının buluşacağı ''Ramazan Köyü'' olacak.

Ramazan Köyü'nü tesis eden Mahzumi Vakfı Gönüllülerinden İmad Şimitala şu şekilde konuştu: “Her sene Rahmet Masası temasıyla hazırlıklar yapar iftarlar hazırlarız. Bu sene bu başlığı 'Ramazan Köyü' olarak değiştirmek istedik. Bunu yaparken de ihtiyaç sahibi olanlardan ziyade dinimizin ve geleneklerimizin bize emrettiği şeyi yapmak istedik. Bu bir hayır değil yaptığım şey bir emrin sonucu. Hazırlıklar neredeyse tamamlandı, masalar sandalyeler hazırlandı, dizayn belirlendi.”

SOKAKLARA AFİŞLER ASILDI

Bu sene ilk kez kurulacak olan Ramazan Köyü sadece iftar ve sahur vermekle kalmayacak, özellikle çocuk ve gençlerin de hoşça vakit geçirmesi için değişik bir atmosfer de oluşturacak. Ramazan Köyü'ndekine benzer hazırlıkları Lübnan sokaklarında da görmek mümkün.

Caddelere Ramazan ayıyla ilgili afişler asıldı. İftar hazırlıkları başladı. Bu sene gıda fiyatlarının artmaması Lübnanlılar için ayrı bir güzellik sunuyor. Lübnan, iftar ve sahur masalarındaki küçük pideleriyle de biliniyor. Lübnan'da Ramazan ayında yoksullara ve yetimlerle sahip çıkanlar arasında güçlü bir bağ kuruluyor. Bu bağ, ülkelerindeki savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan mültecileri de daha sıkı hayata bağlıyor.

AVUSTRALYA'DA TERAVİH

Avustralya'da ramazan ayının başlamasıyla ilk teravih namazını kılmak için binlerce Müslüman camileri doldurdu.

Melbourne Meadow Heights Camisi'ne teravih namazı için gelen Avustralyalı Türkler, ramazanın tüm İslam alemine hayır getirmesi temennisinde bulundu.

Türk vatandaşlarından Hüseyin Çetin, temennisini dile getirirken, "Ramazan hoş geldi. Memleketimiz için, vatan için, millet için, vatandaşlar için hayırlı olsun. Bu ramazanın memleketimize hayır getirmesi için duacıyız" ifadesini kullandı.

Abdullah Altıntop ise "Ramazanı şerif geldi, inşallah çok iyi geçer. Bütün Müslüman ümmetine hayırlı uğurlu olsun ve Allah dualarımızın hepsini kabul eylesin bu ayda" dedi.

İleri saat uygulamasından dolayı güne Türkiye'den 7 saat önde başlayan ve kış mevsiminin yaşandığı Avustralya'da Müslümanlar yaklaşık 12 saat oruç tutacak.

Haber Ara