Dolar

32,5752

Euro

34,9885

Altın

2.431,43

Bist

9.770,19

İslam dünyası AK Parti'nin zaferini kutladı

AK Parti'nin seçim zaferi İslam ülkelerinde de büyük bir coşkuyla karşılandı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-03 06:09:18

İslam dünyası AK Parti'nin zaferini kutladı

1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek parti olarak sandıktan çıkması Türkiye'yle birlikte tüm İslam ülkelerinde büyük bir coşkuyla kutlandı. Mescid-i Aksa kandillerle süslenirken Arap ülkelerinde de sabaha kadar coşkuyla kutlamalar devam etti.

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden zaferle çıkması Türkiye'yle birlikte dünyanın dört bir köşesinde coşkuyla kutlandı. Özellikle Balkan ülkeleri coşkuya ortak oldu. Bosna Hersek, Sırbistan ve Arnavutluk'ta vatandaşlar sokaklara döküldü. Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Vijecnica Kütüphanesi önünde toplanan Türk vatandaşları ve Boşnaklar, AK Parti'nin seçim zaferini birlikte kutladı.

BOŞNAKLAR DA KATILDI

Sonuçların açıklanmasının ardından araçlarıyla konvoy oluşturan grup, “AK Parti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu” ile ilgili sloganlar atıp tekbir getirdi. Kutlamalara katılan Boşnaklardan Vildan Topcic, AK Parti'nin zaferi için arkadaşlarıyla bir araya geldiğini belirterek, seçimin sonuçlarından memnun olduğunu aktardı. Türk arkadaşlarının mutluluğunu paylaştığını söyleyen Topcic, “Türkiye birçok kez Bosna Hersek'in dostu olduğunu gösterdi” dedi.

DESTEK SLOGANLARI ATILDI

Türkiye'deki seçimler Balkan ülkeleri genelinde olduğu gibi Kosova'da da yakından takip edildi. Sandıkların açılmasıyla, seçim sonuçlarını an be an takip eden Kosovalılar, sandıkların tamamının açılmasıyla birlikte, AK Parti'ye destek vermek için sokaklara döküldü. Tarihi şadırvan meydanında toplanan vatandaşlar, tek basına iktidar olan AK Parti'ye destek sloganları attı.

SOĞUĞA RAĞMEN GİTMEDİLER

Soğuk havaya aldırış etmeyen Kosovalı vatandaşların ellerinde, Türkiye ve Kosova bayraklarının yanı sıra, AK Parti bayrakları da dalgandı. Şadırvanda yapılan gösterilerin ardından, vatandaşlar Taş Köprü'den başlayarak, Prizren sokaklarında destek yürüyüşü gerçekleştirdi. Ayrıca arabalarına Türkiye ve Kosova bayraklarını asan Prizrenliler şehir turu attı. Arnavutluk'un başkenti Tiran'da da kutlama düzenlendi. Tiran'da yaşayan Türk vatandaşları, başkent sokaklarında seçim zaferini kutladı.

SABIRSIZLIKLA BEKLİYORDUK

Lübnan'ın kuzeydeki Akkar bölgesinde yer alan Türk köyü Kavaşra'da da kutlama yapıldı. Köy meydanında, ellerinde Türk bayraklarıyla davul zurna eşliğinde kutlama yapan kalabalığa seslenen Kavaşra Belediye Başkanı Mustafa Khodor, “Bu mutluluğu sabırsızlıkla beklediklerini” söyledi. Seçim sonucunun önemine işaret eden Khodor, şunları kaydetti: “Bu sadece Türkiye için değil bütün Müslüman ümmetin ve mazlumların kazancıdır. Her attığınız adımda inşallah hayırlar görürsünüz, Allah sizin yolunuzu hep açık bıraksın, Allah size büyük bir zafer kazandırdı. Türkmenler diyorlar ki Erdoğan'dan başka lider olmaz, olmayacak ve istemeyeceğiz.”

GAZZELİ ÇOCUKLARIN SEVİNCİ

Gazzeli yetim çocuklar, AK Parti'nin Türkiye'de elde ettiği zaferi kutladılar. Yaşları 5 ve 6 olan 100 yetim Gazzeli anasınıfı öğrencisi öğrencisi minikler, 'Yaşasın Türkiye, binlerce tebrik Türkiye'ye. Zaferin, başarın mübarek olsun Türkiye" şeklinde hepbir ağızdan Türkçe ve İngilizce slogan attılar.

YAĞMUR ENGEL OLMADI

Avustralya'da seçim zaferinin kutlandığı yer Melbourne oldu. Melbourne'de bir araya gelen vatandaşlar, Türklerin yoğun olarak yaşadığı semtlerde araçlarıyla tur attı. Yağmurlu ve soğuk havaya rağmen çok sayıda araç konvoya katıldı.

MÜLTECİLERDEN ŞARKILI KUTLAMA

Türkiye'de yaşayan Suriyeliler de sevince ortak oldu. Şanlırfa'daki Akçakale Belediyesine ait İlk Adım Yaşam Merkezi'nde yaşayan Suriyeliler kutlama için etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan Suriyeli sanatçılar, şarkılarında özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan sevgilerini dile getirdi.

MESCİD-İ AKSA'DA KANDİLLER YAKILDI

Seçim sonuçları belli olduktan sonra AK Parti'nin rekor oy alarak tek başına iktidar olmayı garantilemesi İsrail zulmü altında yaşayan Filistinliler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. Gece boyunca Mescid-i Aksa'nın kandillerini yakan Filistinliler Türk bayraklarıyla sevinç gösterileri yaptı. Duygularını paylaşan Filistinliler, “Acımızı paylaşan hafifleten ve tüm mazlumların yanında olanların başarısını izliyoruz. Hamdolsun Ya Rabb” şeklinde mesajlar yayınladı.

MÜSLÜMANLAR TİMES'TA BULUŞTU

ABD'de yaşayan Türklerin kutlama adresi Times Meydanı'ydı. Seçim sonuçlarını canlı yayından takip etmek isteyen çok sayıda Türk, New Jersey'deki AK Parti seçim irtibat bürosuna geldi. Seçimi burada kurulan ekranlardan izleyen Türkler, daha sonra Paterson sokaklarında sevinç gösterisi yaptı. Kutlamalar, Türk grubun konvoyla geldiği New York'ta da sürdü. Times Meydanı'nda toplanan Türklere; Mısır ve Filistinliler başta olmak üzere çok sayıda Arap asıllı Amerikalıdan destek geldi.

KURBAN KESİLDİ

Kanada'da yaşayan Türkler sandıkların açılmasıyla kutlamalara başladı. Anadolu İslam Merkezi yetkilileri, iki koyun keserek yemek hazırladı. Toronto yakınlarındaki merkezde verilen yemekte bir araya gelen Türkler, burada oluşturdukları araç konvoyu ile şehir turuna çıktı.Yüzden fazla araçla başlayan konvoy akşam saatlerine kadar şehirde tur attı.

Haber Ara