Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması

İngiltere'nin İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Mundell:- 'Referandum için ne halk desteği var ne de politik destek. Herhangi bir tartışmaya veya müzakereye girmeyeceğiz. Bu yöndeki her talep şimdilik reddedilecek'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-16 18:10:10

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tartışması
İngiltere'nin İskoçya'dan Sorumlu Devlet Bakanı David Mundell, İskoçya'nın ikinci bağımsızlık referandumu talebinin merkezi hükümet tarafından reddedileceğini söyledi.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da basına açıklamalarda bulunan Mundell, merkezi hükümetin İskoç bölgesel hükümeti ile ikinci bağımsızlık referandumu için herhangi bir müzakereye girmeyeceğini bildirdi.

2014'te yapılan ilk bağımsızlık referandumunun sonucunu hatırlatan ve bugün de koşullarda herhangi bir değişiklik olmadığını savunan Mundell, "Böyle bir referandum için ne halk desteği var ne de politik destek. Dolayısıyla herhangi bir tartışmaya veya müzakereye girmeyeceğiz. Bu yöndeki her talep şimdilik reddedilecek." diye konuştu.

- İkinci referandum tartışması

İskoçya Bölgesel Yönetimi Başbakanı ve ayrılıkçı SNP'nin lideri Nicola Sturgeon, pazartesi Edinburgh'ta düzenlediği basın toplantısında, İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumunun yapılması için yasal süreci gelecek hafta bölgesel parlamentoda başlatacağını ilan etmişti. Sturgeon, referandum tarihi olarak 2018 sonbaharı ile 2019 ilkbaharı arasını işaret etmişti.

Sturgeon, Brexit sürecinde İskoçya'nın kendi konumuyla ilgili olarak merkezi hükümete önerdiği alternatiflerin dikkate alınmadığını belirtmiş ve ülkesinin ikinci kez bağımsızlık referandumuna gitmesi halinde bunun sorumlusunun Londra'daki merkezi hükümet olacağı uyarısında bulunmuştu.


Referandumun yapılabilmesi için İskoç Parlamentosunun referandum kararının, Londra'daki merkezi hükümet tarafından da onaylanması gerekiyor.

Birleşik Krallık'ın referandum mekanizmasını düzenleyen yasaları İskoçya'ya kendi başına referandum yapma hakkı tanımıyor. Referandum için İskoçya ile Londra'daki merkezi hükümet arasında özel bir anlaşma imzalanması gerekiyor. 2014'te yapılan ilk bağımsızlık referandumu için 2012'de bu tür bir anlaşma imzalanmıştı.

- AB faktörü

Birleşik Krallık'tan ayrılmayı 2014'te referanduma götüren ancak bağımsızlık için yeterli çoğunluğu sağlayamayan İskoçya'da hükümet, Brexit oylamasının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumunu gündeme almış ve yeni bir halk oylaması tasarısını tartışmaya açmıştı.


Ülkedeki ilk bağımsızlık referandumunda merkezi hükümetin, "Birleşik Krallık'tan ayrılmak AB'den de ayrılmak anlamına gelir" şeklindeki tehdidinin de etkisiyle halkın yüzde 55'i Birleşik Krallık'ta kalmaktan yana oy vermişti.


İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı
.

İngiltere ve Galler'de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya'da halkın yüzde 62'si, Kuzey İrlanda'da da yüzde 55,8'i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.

Birleşik Krallık'ta Theresa May başkanlığındaki hükümet, ülkenin AB'den ayrılma sürecini resmen başlatacak olan Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini bu ay içinde işletmeyi planlıyor.

Haber Ara