Dolar

32,5469

Euro

34,9030

Altın

2.427,50

Bist

9.710,30

'İsim farklı örgüt aynı'

Dağda PKK, batıda şehirde TAK, doğuda şehirde YDG-H, sınırı geçince YPG...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-12 13:39:19

'İsim farklı örgüt aynı'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AA'dan Sarp Özer ve Aylin Dal'ın haberi;

Bu yıl, PKK'nın gerçekleştirdiği eylemlerde sivillerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 250 kişi hayatını kaybetti.

Dağda, şehirde, doğuda, batıda, gençlik örgütlenmesi... PKK, her durumda farklı isimlerle önümüze çıkıyor.

İşte o isimler:

PYD-YPG

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin silahlı kanadı olarak bilinen YPG, "Halk Savunma Birlikleri" adıyla resmi kuruluş açıklamasını, Suriye iç savaşının başlamasından yaklaşık bir yıl sonra Temmuz 2012'de yaptı. PKK ve PYD ile havuzunu ve aynı lider kadroyu paylaştığı biliniyor. PYD/YPG Suriye'deki karışıklıktan faydalanarak bölgede toprak kazanmaya çalışıyor. Bütün talimatlarını Kandil'den alıyolar.

YDG-H

PKK, geçen yıl "Kırsala Dayalı Kent Merkezli Eylem Stratejisi"ni uygulamaya koydu. Örgüt bu kapsamda, 2013 yılı başlarında ortaya çıkmaya başlayan PKK'nın sözde gençlik yapılanması "Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi"ni (YDG-H) kullandı.

HPG

Halk Savunma Güçleri (HPG) olarak anılan yapılanma, PKK'nın silahlı kanadı olarak kabul ediliyor.

TAK

"Kürdistan Özgürlük Şahinleri" olarak bilinen "TAK" İstanbul, Beşiktaş'ta cumartesi akşamı yaşanan bombalı ve canlı bombalı saldırıların faili.

TAK, PKK/KCK'nın 2004 yılında kurduğu ve metropoller ile şehir merkezlerindeki sansasyonel şiddet eylemlerini gerçekleştirmek için kurulan bir örgüt. Kent merkezlerinde düzenlenen bombalı saldırıların bazılarını üstlenmesiyle bilinen TAK, PKK içinde faaliyet gösteriyor. PKK ise TAK'ın kendilerinden bağımsız bir yapı olduğunu söylüyor. TAK'ın eylemleri PKK tarafından üstlenilmiyor. Ayrıca örgüt adına canlı bomba eylemi gerçekleştirecek üyeleri de TAK yetiştiriyor.

20161211_5_0A68623CC2D2F4E79A2BA80A3D3E1B834_1

PKK TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLEN BOMBALI SLADIRILAR

- TAK'ın 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarına yönelik düzenlediği bombalı saldırıda 29 kişi hayatını kaybetti.

- 13 Mart 2016'da yine bombalı bir araçla Güvenpark'ta gerçekleştirilen saldırıda da 38 kişi öldü. Bu saldırıyı da TAK üstlendi.

- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde 4 Kasım'da gerçekleştirilen ve iki polisin şehit olduğu, 9 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyı da yine TAK üstlendi.

- Diyarbakır Otogarı yakınlarında 31 Mart'ta polis servisine yönelik bombalı saldırıda 7 polis şehit oldu. 13 polis ile 14 sivil yaralandı. Bu saldırıyı HPG üstlendi.

- 27 Nisan'da Bursa Ulu Cami yanında canlı bomba saldırısı sonucu saldırıyı gerçekleştiren bir kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Bu saldırıyı da TAK üstlendi. Saldırganın 24 yaşındaki PKK üyesi Eser Çali olduğu ortaya çıktı.

- 24 Kasım'da Adana Valiliği otoparkında bomba yüklü araç patlatıldı. Saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.

- TAK'ın üstlendiği son eylem ise 10 Aralık'taki İstanbul saldırısı oldu. Beşiktaş'taki önce bombalı araçla ardından intihar saldırısıyla yapılan terör eyleminde ise 36'si polis 44 kişi şehit oldu.

Haber Ara