Dolar

32,3134

Euro

35,1047

Altın

2.292,82

Bist

9.055,63

Işık'tan PYD ve IŞİD açıklaması

Bakan Işık, 'PYD ve IŞİD akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler' ifadelerini kullandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-25 11:43:52

Işık'tan PYD ve IŞİD açıklaması

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Cerablus'a düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı'na ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'nin kuzeyine yönelik "Fırat Kalkanı" operasyonunda ikinci güne girildi. TSK, Cerablus'ta IŞİD hedeflerini havadan ve karadan bombaladı, tanklar sınırı geçti. Türk askerinin desteğini alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Cerablus'ta kontrolü sağladı.

Suriye sınırında yaşanan sıcak gelişmeler esnasında NTV'ye konuk olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, hem operasyona hem de gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKILLARI VARSA ÇEKİP GİDERLER

Işık "Her şey planlanan şekilde yürüyor.Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlenme yapılıyor. PYD, Fırat'ın doğusuna çekilmezse gerekeni yaparız. PYD ve IŞİD akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler" dedi.

İşlte diğer açıklamalar:

''FIRAT KALKANI'' NASIL GİDİYOR?

Her şey planlanan şekilde yürüyor. Dün sabah saat 04.00'te operasyon başladı ÖSO'nun Cerablus'un etrafını kuşatması arkasından oraya girip DAEŞ'in temizlenmesi stratejisi. ÖSO'ya Türkiye olarak ciddi destek veriyoruz. Dün Cerablus kontrol altına alınmıştı şimdi temizlenme yapılıyor. Mıntıka temizliği gibi düşünün bugünkü çalışmayı. Dün zaten kontrol altına alınmıştı. Operasyonu ÖSO yürütüyor. Bugün şehir içerisinde saklandıkları yerler üzerinde yoğunlaşılmış durumda.

NE KADAR SÜRECEK?

Operasyonun iki temel amacı var bir sınır güvenliğimizin teminat altına alınması. İki yerine de PYD'nin YPG'nin orada bulunmaması. ÖSO kontrolü sağlayana kadar orada kalmak hakkımız. Şu anda Suriye'de bir devlet yok maalesef. Bizim Türkiye olarak net tavrımız var Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz.
PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptığımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz.

OPERASYONA KAÇ ASKER KATILDI?

Harekatın ana unsuru ÖSO, biz onlara destek veriyoruz. Böyle bir harekat sürerken asker sayısı vermek doğru değil. Ana unsur sayı olarak da ÖSO. ÖSO'nun bu harekatı yürüttüğünü ona destek verdiğimizi söylüyoruz. Amacımız kimseyle çatışmak değil hedef sınır güvenliğimizi sağlamak, DAEŞ'in terk ettiği topraklara da PYD'nin yerleşmesini engellemek. PYD ve DAEŞ akıllı olurlarsa çatışmadan çekilir giderler. TSK'dan hiçbir personel yaralanmadı. ÖSO'dan 2 şehit var 2 de yaralı var.

RUSYA VE ŞAM YÖNETİMİNE BİLGİ VERİLDİ Mİ?

Rusya ve ABD'ye daha önceden bilgi verildi. Operasyon başlayacak ÖSO başlatacak biz de destek vereceğiz noktasında. Daha sonra İran da bilgilendirildi. Suriye rejimi ile doğrudan temas olmadı. Suriye rejimini yok sayamayız. Esad, Suriye'nin geleceğinde olamaz.

Haber Ara