Dolar

32,5299

Euro

34,8978

Altın

2.439,37

Bist

9.716,77

''IŞİD zorla oruç tutturuyor' iddiası

İddiaya göre, IŞİD elindeki Yezidi rehineleri namaz kılmaya ve oruç tutmaya zorluyor.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 15:08:14

''IŞİD zorla oruç tutturuyor' iddiası

AA'nın haberine göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Vakıflar Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Hayri Bozani,  "IŞİD'in elindeki Yezidilere zorla ramazan orucu tutturulduğu bilgisini aldık" dedi.

IŞİD'in rehineleri namaz kılmaya zorladığını ve itiraz edenlere kırbaç cezası uyguladığını da öne süren Bozani, Yezidilerin İslami kuralları yerine getirmeye zorlanmasının "inanç özgürlüğüne açıkça müdahale" olduğunu belirtti.

Bozani, söz konusu bilgilerin kendilerine "güvenilir" kaynaklardan ulaştığını ifade etti ancak bu kaynaklar hakkında ayrıntı vermekten kaçındı.

IŞİD, nüfusun çoğunluğunu Yezidilerin oluşturduğu Musul'un 124 kilometre batısındaki Sincar kazasını 3 Ağustos 2014'te ele geçirmişti. Aralık 2014'te koalisyon uçaklarının da destek verdiği Peşmerge güçlerinin düzenlediği operasyonla Sincar Dağı'ndaki IŞİD kuşatması kırılmış, kuzey bölgeleri de örgütten kurtarılmıştı.

IŞİD'in, bölgedeki çok sayıda Yezidiyi alıkoyduğu, kadınları militanlar için "cariye" yaptığı ve bazılarını da "sattığı" iddia edilmişti. Yezidi kadınların dramı, dünya gündeminde yer almıştı.

Haber Ara