Dolar

32,5994

Euro

34,7334

Altın

2.498,04

Bist

9.524,59

'IŞİD, Türkiye'deki radikal azınlığı harekete geçirmek istiyor'

İngitere'de yayınlanan Economist dergisi, Reina saldrısı ile sonrasında yaşanan laiklik tartışmalarını konu edindi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-06 09:52:16

'IŞİD, Türkiye'deki radikal azınlığı harekete geçirmek istiyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

BBC Türkçe'nin haberine göre dergi yazısında Türkiye'de laik-dindar çatışması olduğunu, örgütün bunu kullandığını yazdı.

İşte yazının ilgili bölümleri:

LAİK-DİNDAR ÇATIŞMASI

"İstanbul saldırısı laik — dindar ayrışmasını derinleştirdi: IŞİD Türkiye'deki toplumsal gerilimi kendi çıkarı için kullanıyor. 
Örgüt radikal eğilimleri harekete geçirme çabasında.

"İSTİKRARSIZLAŞAN TÜRKİYE..."


"...Gece kulübü saldırısı IŞİD'in açıktan üstlendiği ilk saldırı oldu. Örgüt internetten yaptığı açıklamada 'kâfir' kutlaması ve Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekâtının hedef alındığını söyledi. Suriye'de baskı altında olan IŞİD, istikrarını yitiren Türkiye'ye saldırıyordu. Örgütün 2015'teki ilk saldırıları PKK ile Türk ordusu arasındaki çatışmaların yeniden başlamasına yol açmıştı."

"GERİLİM TIRMANDI"

"İkinci saldırı dalgasında turistler korkutuldu ve ülkedeki 2.8 milyon Suriyeli mültecinin kızgınlığı körüklendi. Ünlü isimlerin ve yabancıların sık sık ziyaret edip eğlendiği Reina'ya düzenlenen son saldırı ise dindar ve radikal eğilimlerin yayılması konusunda hükümeti suçlayan laik Türkler arasındaki gerilimi tırmandırabilir."

"ERDOĞAN BÖLÜNMÜŞ TOPLUMUN YARALARINI SARMIYOR"

"Bu basınç noktalarıysa giderek artıyor. 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölünmüş toplumun yaralarını sarmasına yardımcı olmaktansa, Kürtler, solcular ve laikler dâhil olmak üzere rakiplerine yönelik bir tasfiye başlattı."

"HÜKÜMETİN DİLİ GİDEREK MUHAFAZAKAR OLUYOR"

"Hükümetin kullandığı dil giderek daha muhafazakâr hale geliyor. Aralık ayında Diyanet İşleri Başkanlığı, İslamcı çevrelere katılarak yılbaşı kutlamalarının 'gayrimeşru' olduğunu söyledi."

"TÜRKLER İSLAM ADINA BİR SALDIRIDA ÖLDÜRÜLDÜKLERİNİ REDDEDİYOR"

"Pek çok Türk muhafazakâr aralarında Müslümanların da olduğu masum insanların İslam adına düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü kabullenmeyi reddediyor. Bunun yerine komplo teorilerini tercih ediyorlar."

CIA SUÇLANDI

"Hükümete yakın bir gazete yeniyıl saldırısının 'üst aklın işi' olduğunu yazdı. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AK Parti) bir milletvekili CIA'i suçladı."

"HİÇ İSTİFA GELMEDİ"

"Reina saldırısı hesap verilebilirlik konusunun da sorgulanmasını gündeme getirdi.2015 yazından bu yana düzenlenen saldırılarda 400'ün üzerinde kişi hayatını kaybetmiş durumda. Ancak tek bir bakan dahi istifa etmedi."

"TÜRKİYE'DE IŞİD'E SEMPATİ DÜŞÜK ANCAK…"

"Türkiye'de IŞİD'e sempati oldukça düşük düzeyde. Ancak örgüt ülkenin geleneksel ılımlı İslam anlayışıyla azınlıktaki radikal düşünceleri karşı karşıya getirmek için uğraşıyor."

Haber Ara