Dolar

32,3264

Euro

35,0746

Altın

2.300,17

Bist

8.994,25

IŞİD-PYD anlaşmasının belgesi yayınlandı

Suriye kaynaklı haber siteleri, IŞİD ile PYD arasında yapılan ateşkes anlaşmasının belgesini yayınladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-28 11:01:19

IŞİD-PYD anlaşmasının belgesi yayınlandı

IŞİD ile ABD'nin Suriye'deli müttefiki PKK uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'de ateşkes konusunda anlaştı. Ateşkes belgesi Suriye kaynaklı haber sitelerinde yayınlandı.

--3211656

IŞİD DOĞRULADI

Haberlere göre Ortadoğu uzmanı Aymenn el Tamimi, iki taraf arasındaki anlaşmayı IŞİD'li Ebu Imad El-Nayrabi'nin doğrulandığını söyledi.

BELGE NEREDE BULUNDU ve İÇERİĞİNDE NE YAZIYOR?

Tamimi'nin aktardığına göre, Suriye Demokratik Güçleri'yle bir ay boyunca ateşkes sağlanması hakkındaki IŞİD ofislerden birinde bulunan belgede, "Ateşkes şartları arasında, IŞİD tarafından kontrol edilen petrol kuyuları yine onların kontrolü altındadır. Savaşçılar tedavi için ayrılabilir, malların her iki tarafın topraklarına girişi ve çıkışı engellenemez. Kırmızı hat, ateşkesin koordinasyonunu sağlamak ve hata riskini en aza indirgemek içindir" maddeleri bulunuyor.

RAKKA'DA DA ANLAŞMIŞLARDI

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) geçtiğimiz günlerde bölgedeki IŞİD'lilerle anlaşmış ve çatışmasızlık ilan etmişti. Bu süre zarfında da IŞİD mensuplarının şehirden çıkmasına izin verilmiş, hatta kamyon ve otobüslerle tahliyesi gerçekleştirilmişti. Bu tahliyeler sırasında PYD unsurları ise refakatçi olmuştu.

PENTAGON'DAN CEVAP

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) Sözcü Eric Pahon, PYD'nin Rakka'yı terk etmeleri için IŞİD ile gizli anlaşma yapmasını "yerel bir soruna bulunan yerel bir çözüm" olarak tanımladı.

KOALİSYON'DAN ÜST DÜZEY BİR İSİM ANLAŞMAYI GÖZLEMLEDİ

Koalisyondan üst düzey bir yetkilinin anlaşmayı gözlemlediğine de değinen Pahon koalisyonun bu anlaşmanın aktif bir tarafı olmadığını savundu. Sözcü, kentten ayrılan tüm sivillerin taramadan geçirildiğini, aralarında yabancı savaşçıların bulunduğu IŞİD'lilerin tutuklandığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE KARŞI PYD'Yİ SAVUNURUZ

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter hesabından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dillon mesajında, "Bu bir sır değil. Koalisyon 10 ve 14 Ekim'de basın açıklamaları yaptı, BBC Radyo dahil birçok haber kuruluşu ile konuştu. Bu yerel bir soruna yerel bir çözümdü. Koalisyon tamamen katılmasa da ortaklarımızın kararına saygı duyduk" ifadelerini kullandı.

Konferans sırasında basın mensupları Albay Dillon'a, Türk güvenlik güçlerinin Afrin'deki PKK/YPG güçlerini vurduğuna ilişkin iddiaları sordu. Dillon, teorik olarak koalisyonun sahadaki ortaklarını IŞİD dışındaki saldırılara karşı koruma yükümlülüğü olduğunu söyledi.

BİYOMETRİK BİLGİLER TÜRKİYE İLE PAYLAŞILMIYOR

Reuters haber ajansı, Suriye'nin Rakka kentinde PKK'nın Suriye kolu PYD'nin IŞİD'den ele geçirdiği Rakka'dan kamyonlarla ve silahlarıyla birlikte kaçırılan 250 IŞİD'li ve ailesinin biyometrik verilerinin alındığını yazdı. ABD'nin YPG aracılığıyla aldığı retina ve parmak izi gibi bilgileri söz vermesine rağmen Türk yetkililerle hâlâ paylaşmamayı sürdürdüğü anlaşıldı.

Haber Ara