Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

'IŞİD, Mekke ve Medine'yi tehdit ediyor'

Rusya Devlet Başkanı wladimir Putin, IŞİD, Mekke, Medine ve Kudüs'ü tehdit ettiğini belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-15 14:10:50

'IŞİD, Mekke ve Medine'yi tehdit ediyor'

Sputnik'te yer alan habere göre, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Zirvesi'nde konuşan Putin, "Çeşitli terör örgütlerini doğrudan ya da dolaylı olarak kullanarak konjonktürel hedeflere ulaşma çabalarına son verilmeli. Bazılarının hoşuna gitmeyen rejimleri değiştirme girişimleri sonlanmalı. Terörle mücadelede uluslararası toplumun güçlerini birleştirmeliyiz" dedi.

'RUSYA OLMASAYDI, SURİYE LİBYA'DAN BETER OLURDU'

Suriye'deki durumun ciddiyetine vurgu yapan Putin, IŞİD'in hem Suriye hem Irak'ta önemli topraklara sahip olduğunu belirtti.

Putin, IŞİD'in Mekke, Medine, Kudüs gibi kutsal kentlere yönelik planları olduğunu ve Rusya ile AB'yi tehdit ettiğini de vurgulayarak "IŞİD'in Rusya, AB, Orta Asya ve Güneydoğu Asya'daki etkinliğinin artmasından endişe duyuyoruz" dedi.

Ayrıca Putin, "Rusya, Suriye'ye destek vermeseydi, bugün oradaki durum çok daha kötü olurdu. Libya'da yaşananların çok daha kötüsü meydana gelirdi ve sığınmacı sayısı kat be kat fazla olurdu" ifadelerini kullandı.

'ŞAM YÖNETİMİ, KÜRTLER VE DİĞER GÜÇLER BİR ARADA OLMALI'

Putin, Rusya'nın geniş bir koalisyon çerçevesinde tüm tarafların çabalarının birleştirilmesini önerdiğini de anımsattı: "Koalisyon, terörle mücadeleye gerçek katkı sunan ve sunmaya hazır olan tüm tarafları kapsamalı. IŞİD ile mücadele için Suriye yönetimi, Kürtler ve diğer güçler çabalarını birleştirmeli."

Rus lider, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'ın 'aklıselim' muhalefet gruplarıyla işbirliği yapmaya hazır olduğunu da vurguladı.

'IŞİD'İN AFGANİSTAN'DAKİ NÜFUZU ARTIYOR'

Rusya Devlet Başkanı'nın dikkat çektiği bir diğer nokta ise IŞİD'in Afganistan'da giderek artan nüfuzu oldu.

Uluslararası güçlerin önemli kısmının Afganistan'dan çıkması nedeniyle ülkedeki durumun kötüye gittiğini belirten Putin, "Afganistan'a komşu ülkelerde terörist ve aşırılık yanlısı grupların ortaya çıkma tehlikesi doğdu" dedi.

'SIĞINMACI KRİZİ DIŞ MÜDAHALELERİN SONUCU'

Putin, KGAÖ Zirvesi'ndeki konuşmasında son dönemde sığınmacı kriziyle ilgili Rusya'ya yöneltilen suçlamalara da yanıt verdi.

Son günlerde sığınmacı krizinden Rusya'yı sorumlu tutma girişimleri olduğunu gördüklerini belirten Putin, "Kriz Rusya, Şam hükümetine destek verdiği için çıkmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Ancak insanlar her şeyden önce önemli ölçüde dış müdahaleler nedeniyle başlayan silahlı çatışmalardan kaçıyor" ifadelerini kullandı.

Haber Ara