Dolar

32,3668

Euro

35,0280

Altın

2.325,52

Bist

9.123,64

IŞİD'lilerin iadesi: Fransa 'Irak'ta yargılansınlar' dedi, ABD 'sorumsuzluk' yanıtını verdi

Fransa'nın Suriye'de bulunanlarla, Türkiye'nin yakaladığı IŞİD üyelerinin Irak'ta yargılanması önerisi, ABD tarafından 'sorumsuzluk' olarak değerlendirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-15 10:44:10

IŞİD'lilerin iadesi: Fransa 'Irak'ta yargılansınlar' dedi, ABD 'sorumsuzluk' yanıtını verdi

Dışişleri BAkaları dün, Washington'da bir araya geldi. Fransa'nın teklifi ile gerçekleşen zirveye, Mevlüt Çavuşoğlu da dahil, 30'dan fazla ülkenin yetkilileri katıldı.

POMPEO'DAN AVRUPA'YA: IŞİD'LİLERİ GERİ ALIN

Toplantıda, IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun Avrupalı üyelerine seslenen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, üyelerin, vatandaşı olan savaşçıları geri alması ve yargı karşısına çıkarması gerektiğini söyledi.

"BU SORUNU ONLAR ADINA ÇÖZEMEYİZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörlüğü görevini yürüten Nathan Sales de, "ABD'nin, bu sorunu onlar adına çözmesini kimse beklememeli" mesajını verdi.

FRANSA: "IRAK'TA YARGILANSINLAR"

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, toplantı sonrası medyaya, savaşçıların "suçu işledikleri yere olabilecek en yakın yerde adalet önüne çıkarılması gerektiği" görüşünü savundu. Hükümetinin pozisyonunu açıklayan Le Drian, savaşçıların büyük çoğunluğunun Irak ve Suriyeli oluşunu da gündeme getirdi.

ABD: "SAVAŞÇILAR AVRUPALIYKEN BU YÜKÜ IRAK'A YÜKLEMEK UYGUNSUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Terörizmle Mücadele Koordinatörü Sales ise görüş ayrılığının altını çizerek, "ABD, Irak'ın omuzlarına böyle bir yükü yüklemenin uygunsuz oldığunu düşünüyor. Özellikle de söz konusu savaşçılar Avrupalıyken" dedi.

Nathan Sales, Fransa'nın teklifi ile ilgili, "Irak'ın onların problemini çözmesini beklemeleri sorumsuzluktur" dedi.

Sales, "Hala fırsat varken, hızla bu savaşçıların ilgili ülkeler tarafından geri alınmaları gerektiği görüşündeyiz" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: BÖLGEMİZ ÇÖPLÜK ALANI DEĞİL

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise toplantıda yaptığı konuşmasında "Bölgemiz yabancı terör savaşçıları için çöplük alanı değildir ve olamaz. Bu kişilerin vatandaşlıklarını almak güvenliği sağlamadığı gibi, bu ülkeleri sorumluluktan da kurtarmaz" dedi.

SÜLEYMAN SOYLU: "BİZ KİMSENİN DAEŞ MENSUBUNUN OTELİ DEĞİLİZ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa ülkelerinin IŞİD mensuplarını vatandaşlıktan çıkarmaya başlaması için, "bu bizim açımızdan kabul edilebilir değildir" demişti.

"Bu, aynı zamanda bir sorumsuzluktur" diyen Soylu, "Ben ne yapayım senin teröristini, ben nereme koyayım senin teröristini. Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz" şeklinde konuşmuştu.

Aralarında Fransa ve İngiltere'nin de olduğu birçok Avrupa ülkesi, geri dönüşleri engellemek için vatandaşlık iptali yoluna gidiyor.

Konu, Beyaz Saray'daki görüşmede de gündeme gelmiş, Erdoğan, 2 bin 200 IŞİD mensubunun Türkiye'nin elinde bulunduğunu söylemişti.

Öte yandan Türkiye sınır dışı işlemlerine de başladı. Türkiye-Yunanistan sınırındaki tampon bölgede kalan terörist de dahil olmak üzere toplam 8 IŞİD'li sınır dışı edildi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara