Dolar

32,3667

Euro

35,0588

Altın

2.324,81

Bist

9.079,97

IŞİD Kobani'ye saldırdı

IŞİD, Kobani'nin Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yakın bir bölgesine bombalı araçla saldırdı, en az 13 kişi öldü. Kente üç ayrı koldan saldırı başlatan IŞİD öğle civarı bombalı araçla bir saldırı daha düzenledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-25 18:11:44

IŞİD Kobani'ye saldırdı

Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) kentinde sabah saatlerinde IŞİD tarafından bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısında Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre en az 13 kişi öldü. Anadolu Ajansı'na göre saldırılar Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında yaşandı.

Reuters kentteki Kürt yetkililere dayandırdığı haberde, IŞİD'in üç ayrı koldan kente saldırı başlattığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise IŞİD ile YPG güçleri arasında Kobani'nin içinde çatışmaların yaşandığını duyurdu.  Gözlemevi, IŞİD'in Kobani yakındaki Bark Botan köyünde de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişiyi öldürdüğünü belirtti. 

Gözlemevi IŞİD'in öğle saatlerinde kentte bombalı araçla bir saldırı daha düzenlendiğini açıkladı. Saldırı Türkiye tarafındaki güvenlik kameraları tarafından da görüntülendi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Biliç, olaydan sonra 63 yaralının Türkiye'ye getirildiğini, yaralılardan ikisinin Suruç Devlet Hastanesi'nde öldüğünü söyledi.

YPG: IŞİD'in Türkiye'den geçtiğine dair kanıt yok

YPG Sözcüsü Redur Halil de Al Jazeera English'e yaptığı açıklamada IŞİD'in Kobani'ye kentin güneybatısından girdiğini açıklarken, "YPG üniforması giymiş bir grup IŞİD üyesi muhaliflerin bayrağını çektikleri 5 araçla Kobani'ye girdi. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında bir bombalı aracı patlattılar" dedi. 

Redur Halil, 35 IŞİD üyesinin Kobani'nin içlerine doğru yayıldığını belirtirken, "YPG güçleri tarafından etrafları sarıldı. Çatışmalar sonucu 10 IŞİD üyesi öldürüldü, 3'ü de Türkiye'ye kaçtı. Bazı görgü tanıkları IŞİD'in Türkiye'den Kobani'ye girdiğini söylüyor ama şimdiye kadar IŞİD'in Türkiye'den geçtiğine dair kanıt bulamadık" açıklamasını yaptı. 

Bombalı saldırıda yaralananlar Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Türkiye'ye alındı. Yaralılar başta Suruç Devlet Hastanesi olmak üzere kent merkezindeki hastanelere yönlendirildi.

Çatışmaların ardından bir grup Suriyeli sivil Türkiye sınırına geldi.

Valilik: IŞİD Cerabulus kentinden Kobani'ye sızdı

Sınır hattının Türkiye tarafında da güvenlik önlemleri artırıldı. Şanlıurfa Valiliği ise saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, IŞİD üyelerinin sabah 5:00 sıralarında Kobani'ye sızdığı ve bir araç patlattığına dair 'bilgi alındığı' belirtildi. Valilik, "IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Kobani'ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye'nin Cerabulus kentinden Kobani'ye sızdığını ispatlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa Valiliği öğleden sonra Türkiye'ye getirilen yaralılaırn durumuyla ilgili olarak da "IŞİD terör örgütü militanlarınca Kobani'de gerçekleştirilen bombalı saldırılarda yaralanarak tedavi için Türkiye'ye getirilen Suriyelilerin sayısı 96'dır. Tedavi için Türkiye getirilen Suriyelilerden 4'ü Suruç Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetmiştir" açıklamasını yaptı

Yüksekdağ: Buyrun kanıtlayın

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarına çağrıda bulundu. Yüksekdağ, "Eğer, bu katliam, bu soykırım ve işgal girişimi, sizin desteğinizle gerçekleştirilmediyse, buyurun bunu kanıtlayın, biz de inanalım, Türkiye de inansın" dedi.

"Siyasi iktidar, hükümet, bu katliama destek vermediği söylemini, bu katliamı yönlendirmediği söylemini, kanıtlamak ve ispatlamak zorundadır" diyen Yüksekdağ, "Aksi durumda bizim kanıtlarımız, ispatlarımız, iddialarımız geçerlidir" diye konuştu.

Kurtulmuş: Külliyen yalandır

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, "Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar" dedi.

Kurtulmuş, "Bugün Kobani'deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ TANJU BİLGİÇ:

"Suriye'den gelen 3 araçla sınırımıza yakın bir bölgede bir intihar saldırısı düzenlendiği ve ardından çatışmaların başladığı bilgisini aldık. Ülkemize şu aşamada 63 yaralı geldi, yaralıların arasındaki biri çocuk 2 kişi vefat etti. Yaralıların tedavisi Suruç Devlet Hastanesinde devam ediyor. Çatışmaların devam ettiği bilgisi de şu aşamada bizde mevcut."

'Haseke'de 50 ölü'

Al Jazeera'nin ulaştığı bölgedeki kaynaklar IŞİD'in kuzeydeki Haseke'ye de saldırı başlattığını ve iki bölgeyi ele geçirdiğini söyledi. IŞİD güney tarafından intihar saldırısıyla girdiği Haseke'de onlarca rejim askerini de öldürdüğünü iddia etti. Rejim ise saldırıyı püskürttüğünü öne sürdü. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, AFP'ye yaptığı açıklamada IŞİD'in en az bir intihar saldırısıyla şehre saldırı başlattığını söyledi. 

Haseke'deki çatışmaların halen sürdüğünü belirten Abdülrahman, rejime bağlı 30 asker ile 20 IŞİD üyesinin öldüğünü ifade etti. 

IŞİD 16 Haziran'da kritik Tel Abyad kasabasının kontrolünü kaybetmişti. YPG, ABD hava saldırıları eşliğinde IŞİD'i kasabadan çıkarmıştı.

Geçen yıl Eylül ayında Kobani'ye saldırıp şehrin yarısına kadar ilerleyen IŞİD, dört ay süren çatışmaların ardından peşmerge ve YPG tarafından kentten çıkarılmıştı. 

Konuyla ilgili gazeteci Nevzat Çiçek de şu bilgileri paylaştı;

nevzat-2

nevzat-1

 

harita

 

 

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara