Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'IŞİD, kimyasal silah kullandı'

Çatışma bölgelerinde kullanılan silahları inceleyen Londra merkezli Conflict Armament Research adlı kuruluş, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta Kürt güçlere karşı kimyasal silah kullandığını açıkladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 15:18:58

'IŞİD, kimyasal silah kullandı'

Çatışma alanlarındaki silahları inceleyen Conflict Armament Research (CAR) ve Sahan Research adlı iki kuruluş, IŞİD'in Suriye ve Irak'ta peşmerge güçleriyle PKK'nın Suriye kolu YPG'ye karşı kimyasal silah kullandığını açıkladı.

 AFP'nin haberleştirdiği açıklamaya göre IŞİD 21-22 Haziran günlerinde Irak'ın kuzeyinde peşmergeye karşı kimyasal silah kullandı. Raporla ilgili açıklamada IŞİD'in kullandığı roketin içinde kimyasal silah bulunduğu belirtildi.

Rapora göre IŞİD 28 Haziran günü Suriye'nin kuzeyindeki Haseke kentinde YPG'ye kimyasal silahla saldırdı. Saldırı Tel Brak kasabasının güneyinde gerekleşti.

YPG saldırıda can kaybı bulunmadığını duyurmuş ancak düşen roketlerden “Kızarmış gibi kokan sarı bir madde'nin yayıldığını” açıklamıştı.

'Böcek ilacına benziyor'

Sahan ve ve CAR'ın raporuna göre, Tel Brak'taki saldırıdan etkilenenlere yapılan testler pozitif çıktı. İncelemelerde böcek ilaçlarındakine benzer madde bulgularına rastlandı.

Kuruluşlar, bulunan maddelerin klor gazına benzer özellikler taşıdığını belirtti.

CAR daha önce de sonuncusu İdlib'de olmak üzere Esed rejiminin muhaliflere karşı 54 kez kimyasal silah kullandığını rapor etmişti.

Haber Ara