Dolar

32,4769

Euro

34,9075

Altın

2.432,09

Bist

9.790,05

'IŞİD Kafkasya'da gittikçe güçleniyor'

IŞİD'e yakın internet sitelerinin iddiasına göre; Kafkasya Emirliği isimli örgüte bağlı savaşçıların büyük kısmı Ebubekir Bağdadi'ye bağlılıklarını bildirerek IŞİD'e katıldılar.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-22 01:44:17

'IŞİD Kafkasya'da gittikçe güçleniyor'

TİMETÜRK | HABER MERKEZİ

Yaklaşık yirmi savaşın devam ettiği Kafkasya'da, Rusya'ya ve Rusya'ya yanlısı özerk yönetimlere karşı mücadele eden savaşçıların büyük kısmının IŞİD'e katıldığı iddia edilirken Kafkasya Emirliği isimli örgütten henüz iddialarla ilgili bir açıklama gelmedi.

Kafkasya Emirliği lideri Ali Ashab Kebekov (Ebu Muhammed) Nisan ayı içerisinde Rus özel kuvvetleri tarafından yapılan operasyon sonucu katledilmiş ve yerine Muhammed Ebu Osman el Gimravi isimli bir başka Dağıstanlı komutan geçmişti. Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana Kafkasya'daki savaşçılar arasında IŞİD'e bağlılık tartışmaları devam ederken bir önceki lider Ebu Muhammed, IŞİD'e karşı oldukça net bir muhalefet sergiliyordu. Yeni lider Ebu Osman el Gimravi'nin IŞİD'e karşı tavrının net olduğu ancak Dağıstan'da daha evvel IŞİD'e biat eden Komutan Rüstem'in ardından IŞİD'in bölgedeki savaşçılar arasında güçlenmeye başladığı öne sürülüyor.

En son örgütün "Çeçenistan Vilayeti Genel Komutanı" Hamzad'ın da IŞİD'e katıldığı bildirildi. İddialarla ilgili herhangi bir kaynaktan yalanlama gelmezken IŞİD kaynaklarının bugün yayınladığı bir ses kaydı tartışmaları daha da alevlendirdi. Videoda Rusça konuşan bir kişi Kafkasya'nın tamamında (Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya ve diğer bölgeler) savaşçıların IŞİD'e katıldığını açıkladı.

Videoda konuşan kişinin kimliği bilinmiyor. Bütün grupların sözcüsü olduğu iddia edilen kişinin gerçekten bütün savaşçıları temsil edip etmediğine dair herhangi bir veride bulunmuyor. Ancak ses kaydıyla birlikte Kafkasya Emirliği'nin IŞİD'e katılımının tamamlandığını öne süren IŞİD kaynakları yakında IŞİD'e bağlı "Kafkasya Vilayeti"nin ilan edileceğini ifade ediyorlar.

Haber Ara