Dolar

32,5004

Euro

34,7566

Altın

2.491,61

Bist

9.524,59

IŞİD'in Palmira'yı yeniden almasının ardındaki taktik

Özgür Suriye Ordusu kurucusu Esad, 'DEAŞ'ın Palmira kentini ele geçirmesini fırsat bilen rejim, işlediği katliamların üzerini örtmek için Palmira'yı örnek göstererek terörle savaştığını öne sürecek.' dedi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-14 12:44:06

IŞİD'in Palmira'yı yeniden almasının ardındaki taktik

Suriye'deki gelişmeleri yakından takip eden askeri ve siyasi uzmanlar, antik Palmira (Tedmur) kentinin yeniden IŞİD'in kontrolüne geçmesini, Beşşar Esed rejimi ve müttefiki Rusya'nın "taktik manevrası" olarak yorumladı.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Palmira'nın yeniden IŞİD'in almasına, doğu Halep'te işledikleri katliamlara yönelik dikkatleri dağıtmak isteyen Suriye rejimi ve destekçisi Rusya'nın işine geldiğini, hatta özellikle bunun için IŞİD'in ilerleyişine göz yumularak kolaylık sağlanmış olabileceğini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kurucusu ve eski lideri Riyad el-Esad, IŞİD'in askeri açıdan zayıf bölgelerde ilerleme katetmeye çalıştığını belirtirken, "Ancak DEAŞ'ın Palmira kentini ele geçirmesini fırsat bilen rejim, dünyaya terör örgütlerinin saldırılarına maruz kaldığını söyleyecek." dedi.

Bunun rejim güçlerinin bir "taktik manevrası" olduğuna işaret eden Esad, "İlk baştan beri terörle savaştığını söyleyen rejim, DEAŞ'ın yeniden kente girmesiyle de tehlikenin var olduğunu ve Suriye'de terörle mücadele eden tek güç olduğunu iddia ederek, ordu güçleri ile kendisine bağlı militanların Halep'te işlediği katliamların üzerini örtmeye çalışacak. Çünkü Halep'te rejim güçlerinin gerçekleştirdiği katliamlar, birçok ülke ile uluslararası kuruluşlar tarafından dile getiriliyor. Rejim, işlediği katliamların üzerini örtmek için Palmira'yı örnek göstererek terörle savaştığını öne sürecek." diye konuştu.

"CİDDİ ŞÜPHELER SÖZ KONUSU"

Ortadoğu uzmanı Mustafa Özcan da "Irak'ın Musul kenti ile Suriye'nin birçok yerinde kontrolündeki bölgeleri kaybeden DEAŞ'ın, Palmira'da ilerlemesiyle ilgili ciddi şüpheler söz konusu. DEAŞ, daha önce kaybettiği bir kenti nasıl olur da yeniden ele geçiriyor? Rejimin, Halep'te sivillere yönelik işlediği katliamların üzerini örtmek için stratejik bir oyunla DEAŞ'ın kente girmesine kolaylık sağladığına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Irak ordusunda görevli eski subaylardan Subhi Nazım Tevfik ise küçük bir kent olan Palmira'nın stratejik bir konumda yer aldığının altını çizerek, "Kentin büyük bir saldırıyla ele geçirildiği kesin. Rejim güçlerine yapılan bu ani ve yıpratıcı saldırının amacı ise basın üzerinden uluslararası kazanımlar elde etmektir." dedi.

REJİMİN IŞİD'i YÖNLENDİRDİĞİ ŞÜPHESİ

İslami hareketler konusunda uzman Yemenli Nebil el-Bekiri ise "Palmira'nın düşmesi, Rus hava saldırılarına rağmen bu yenilginin nasıl gerçekleştiği konusunda zihinlerde birçok soru işareti bırakıyor. Ayrıca rejimin, bu örgütlerle ilişkisi, onlara sızma imkanına sahip olduğu, onları koordine ettiği ve kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirdiği şeklinde de şüpheler uyandırıyor." diye konuştu.

Haber Ara