Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

IŞİD’in Mare ısrarı

Türkiye ve ABD’nin kurmayı planladığı ‘güvenli bölge’ye karşı harekete geçen IŞİD, Azez’den sonra muhaliflerin denetimindeki kritik kentlerden Mare’ye de saldırdı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-06 09:25:06

IŞİD’in Mare ısrarı

29 Ağustos'ta Türkiye ve ABD'nin Irak İslam Şam Devleti'ne (IŞİD) karşı başlattığı “güvenli bölge"nin inşasına yönelik operasyonlara karşı harekete geçen örgüt geçen hafta başında Azez'e saldırdıktan sonra dün de Mare kentine karşı harekete geçti. IŞİD ile Suriyeli muhalifler arasında Türkiye sınırına yakın bölgede yaşanan çatışmalarda 47 kişi hayatını kaybetti. Çatışmanın yaşandığı Mare kasabası Türkiye ile ABD'nin üzerinde anlaştığı güvenli bölgenin sınırları içinde yer alıyor ve en az Azez kadar kritik önem arzediyor.

ÖRGÜTÜN SALDIRISI CUMA GÜNÜ BAŞLADI

Çatışmalar Kilis'in 20 km ötesinde isyancıların kontrolünde olan bölgede yaşandı. IŞİD'in Cuma günü başlattığı saldırılar dün şiddetlenerek sürdü. Yerel kaynaklara göre IŞİD'in amacı Mare'yi alarak Türkiye ve ABD'nin güvenli bölge kurma planını darbelemek. Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda yaşanan kayıpların çok daha fazla olabileceğini söyledi. Güçlerini birleştiren muhalifler ise Halep'ten gelen yeni takviye birimlerle Mare'yi IŞİD'e karşı savunuyor.

PEŞPEŞE GELEN KRİTİK DARBELER

Geçen hafta Azez'e saldıran IŞİD'in temel stratejisi güvenli bölgede yer alan Cerablus, Münbiç ve El Bab gibi kontrolü altındaki kentleri yitirmemeye dayanıyor. Çünkü Kobani ve Haseke'de gerileyen, 'kalesi' Rakka'nın kalkanı konumundaki Tel Abyad'ı YPG'ye kaptıran IŞİD, son olarak güvenli bölgedeki kentlerini de yitirme riskiyle karşı karşıya. Bunu önlemek için örgüt geçen hafta Halep'in kuzeyindeki diğer muhalif grupların elinde bulunan Azez ve Mare kentlerine büyük bir saldırı
başlattı.

Haber Ara