Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

IŞİD gençleri hangi vaatlerle çekiyor?

IŞİD, örgütün saflarına katılan gençleri çeşitli yöntemlerle ikna ettiği öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 05:27:11

IŞİD gençleri hangi vaatlerle çekiyor?

Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'nin pek çok ilinde gözden uzak faaliyetlerini yürüten örgüt, interneti propaganda yapmak ve savaşçı kazanmak için aktif bir şekilde kullanıyor. Yürüttüğü gizli toplantılarla tarafına çektiği kişilerin aileleriyle de irtibata geçiyor ve ikna faaliyetlerini genele yayıyor. Açık bir şekilde IŞİD propagandası yaparak saflarına adam toplayanların kullandıkları yöntemin başında ise bir yayınevi içinde ya da derneklerde “Tevhide Çağrı” başlığıyla düzenlenen toplantılar geliyor. Kendisini bu örgüte yakın hissedenler ya da tanımak için gidenler, bu toplantılarda yoğun örgüt propagandasına maruz kalıyor.

Toplantıları organize eden isimler katılımcılardan sosyal medya ve internet siteleri üzerinden örgüte destek verme çağrısı da yapıyor. Örgüt adına bu işi üstlenen ve “savaşçı devşirenler” olarak adlandırılan bu kişiler, toplantılarına katılanların aileleriyle de irtibata geçiyor ve “İslam devletine hicret edin” diyerek Suriye'de IŞİD saflarına katılmaya ikna ediyor. Suriye'ye geçip İŞİD'e katılanların geride kalan yakınlarına bıraktıkları not ise ortak: “İslam devletine hicret ediyoruz.”

"BEĞEN"ENLERİ TAKİBE ALIYOR

Sosyal medyada ve internet sitelerinde faaliyetlerini sıkı tutan IŞİD, Türkiye'de sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlara ilgi gösteren “beğenen” ya da “paylaşan” kişileri hemen takibe alıyor. Takip sırasında IŞİD elemanları iletişime geçtikleri kişileri, bulundukları illerdeki elemanlarının düzenlediği sohbet toplantılarına davet ediyor. Bu toplantılarda İslamiyet anlatılıyor ve tüm Müslümanlar davet ediliyor. Daha çok kiralanan evlerde yapılan bu sohbet toplantıları günlerce sürebiliyor.

PARA VE CARİYE VAADİ

İslam dinini daha iyi yaşamaları için Suriye'ye giderek IŞİD'e katılmaları söyleniyor. İslamiyet'in elden gittiği, Müslümanların birlik içinde olması gerektiği vurgulanıyor. Tabii bu anlatımlar dışında IŞİD'e katılacak olanlara vaatlerde de bulunuluyor. Bu vaatlerin en çarpıcı olanı ise “Cennete gideceksiniz” oluyor. Örgüt üyeleri, IŞİD saflarında savaşırken ölenlerin şehit olacağını da ifade ediyor. Cennet ve şehitlik vaatleriyle ikna olmayanlara başka seçenekler de sunuluyor. Savaştan elde edilen ganimetlerin pay edilmesi, aylık 5 bin dolar maaş verilmesi ve gençlere evlilik ile cariye sözü ikna döneminde kullanılan vaatler arasında. Saflarına daha fazla genç katmak isteyen örgüt bunun için de genç kesimlere istedikleri kadar cariye alabilecekleri sözü de veriyor.

‘İSLAM'I YAŞAMIYORLAR' DEYİP GERİ DÖNENLER DE VAR

İzmir'de yaşayan 30 yaşındaki E.B., ailesi tarafından küçük yaşında evlendirildi. E.B., Facebook'ta paylaşılan bir videoyu beğenince, IŞİD elemanları kendisi ile iletişime geçti. İnternet ortamında sohbet ettiği IŞİD elemanları E.B.'ye “Suriye'ye gel. Burada dinimizi daha güzel yaşıyoruz” dedi. Bunun üzerine E.B. yanına aldığı 5 ve 7 yaşındaki iki çocuğu ile otobüsle Hatay'a gitti. Oradan Reyhanlı'ya geçti. Reyhanlı'dan da Suriye'ye geçti ve Atme kasabasına yerleşti. Burada bir Suriyeli ile dini nikâhla evlendi. Ancak 3 ay sonra kaçarak Türkiye'ye geri geldi. E.B. polise verdiği ifadesinde, “IŞİD'in İslam'ı yaşamadığını gördüm. Yaptıklarının İslam ile bağdaşmadığını gördüm. Benim ve çocuklarımın can güvenliği olmadığı için geri döndüm. Pişmanım” dedi.

6 ÇOCUĞUYLA İSTANBUL'DAN KATILDI

Propaganda yöntemleriyle başarılı olan örgütün İstanbul Ümraniye'de kandırdığı 42 yaşındaki Emine Ö., yaşları 5 ile 18 arasında değişen 6 çocuğu ve komşusunun 16 yaşındaki oğluyla birlikte evi terk ederek IŞİD'e katıldı. Eşinin Bitlisli, kendisinin ise aslen Adıyamanlı olduğu belirtilen Emine Ö., son zamanlarda eşine Kuran kursuna gittiğini söyleyerek sık sık evden çıkmaya başlamış. Çocukları da mahallede yapılan sohbet ve toplantılara katılmış. Eşi ve çocuklarının yaşam tarzlarının değişmeye başladığını belirten baba Şefik Ö. “Eşim çarşaf giymeye başladı. Benim kâfir olduğumu ve cehenneme gideceğimi söylemeye başladı. Bir gün aniden ortadan kayboldular. Bir gün sonra kızım aradı ve Suriye'ye gittiklerini söyledi” dedi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara