Dolar

32,3636

Euro

34,9440

Altın

2.325,42

Bist

9.079,97

IŞİD'e karşı operasyon açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, IŞİD'e karşı mücadelede 'Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız' dedi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-26 01:31:35

IŞİD'e karşı operasyon açıklaması

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasında teknik müzakerelerin tamamlandığına dair açıklamaların ardından "Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız" dedi.

Kirby, günlük basın toplantısında, Amerikalı ve Türk yetkililerin IŞİD karşıtı koalisyon operasyonlarına Türkiye'nin tam katılımına yönelik teknik görüşmelerin tamamlanmasına ilişkin soruları yanıtladı.

ABD Savunma Bakanlığı'nın Ankara ile sağlanan anlaşmayı duyurduğunu hatırlatan Kirby, Türk uçaklarının örgüte yönelik hava saldırılarına ne zaman başlayabileceğine dair detayların ise Savunma Bakanlığı'na sorulması gerektiğini kaydetti. Kirby, "Türk uçaklarını gökyüzünde görmekten memnuniyet duyacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, koalisyonun hava operasyonlarının koordinasyonu ile çakışmaların önlenmesini sağlayan hava görev emrine dahil edilmesi karşılığında Suriye'nin kuzeyinde "güvenli bölge" oluşturulup oluşturulmayacağına yönelik soru üzerine John Kirby, şu yanıtı verdi:

"Herhangi bir türde bölge oluşturulmasına dönük hazırlıklar veya planlar yok. DAEŞ nereye giderse koalisyonun oraya gideceğini söyledik. Şu aşamada onlar Suriye'nin kuzey sınırı, Türkiye'nin güneydeki sınırı ve kabaca Fırat nehrinin batısı arasında yayılma eğilimi içindeler. Burası onların faaliyetlerini sürdürdükleri yer ve onların bulundukları yerlere odaklanmaya devam edeceğiz. Şu anda güvenli bölge veya uçuşa yasak bölge türü için kayıtlarda herhangi bir plan yok. Türk uçaklarının hava görev emrine dahil edilmesi, onların yardımlarının ve DAEŞ'e karşı koalisyondaki işbirliklerinin ilerlemesidir."

Eğit-donat programını tamamlayan Suriyeli ılımlı muhaliflerin kaçırılmasında "Türkiye'nin El Nusra'ya bilgi sızdırdığı" iddialarının sorulması üzerine Kirby, "Bunların doğru olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görmüyoruz" dedi.

Varsayımlar üzerine hareket etmeyeceğini ifade eden Kirby, "Türkiye bir müttefik ve bu mücadelede (DAEŞ'e karşı) bir partner. Bugün onların hava görev emrine dahil olmalarını, gökyüzünde yer almalarını, DAEŞ'e karşı uçuş görevinde bulunmaları konuşuyoruz" ifadesini kullandı.

Kirby, "Türkiye'nin DAEŞ ile mücadeleye yeteri kadar destek vermediğine" yönelik eleştirilere de tepki göstererek, "DAEŞ'e karşı gerçek mücadeleye, gerçek zorluğa odaklanmak zorundayız ve bu bizim burada Dışişleri Bakanlığı'nda odak noktamız" diye konuştu.

Kirby, Türkiye'de seçimlerin yenileneceğinin hatırlatılması üzerine, Türk halkının oylarıyla oluşturulacak yeni hükümetle yakından çalışma içinde olmayı sürdüreceklerini vurguladı. Türkiye'de 7 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından da hükümetle IŞİD ile mücadele dahil birçok konuda yakın çalışma içinde bulunduklarına işaret eden Kirby, "Türk hükümetiyle işbirliğini sürdürmenin yollarını aramaya devam edeceğiz" dedi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara