Dolar

32,4827

Euro

34,8964

Altın

2.438,03

Bist

9.716,95

IŞİD'den kaçan binlerce sivil Türkiye sınırına yığıldı

Suriye'de IŞİD'in ilerlediği Halep'in kuzey kırsalında siviller evlerini terk ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 17:55:16

IŞİD'den kaçan binlerce sivil Türkiye sınırına yığıldı

Halep'in kuzeyde IŞİD ile Suriyeli muhalif gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor.  Geçtiğimiz hafta Hurbul, Delha, Harcele, Tel Alyan ve Sanduf köylerini ele geçiren IŞİD, bölgenin en büyük yerleşim birimlerinden Mare ve Tel Rifat kasabalarına yönelik saldırılarını da sürdürüyor.

Çatışmalar nedeniyle 40 bin kişi Mare kasabasını terk erk etti. Sputnik'e konuşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'ya bağlı Şam Cephesi grubunun komutanı Zekeriya Karslı, IŞİD saldırıları nedeniyle binlerce kişinin Türkiye sınırına kaçtığını söyledi.

Azez'e bağlı Mare kasabasını 3 koldan kuşatan IŞİD, kasaba merkezine havan topları ve füzelerle saldırıyor. Şam Cephesi Komutanı Karslı, IŞİD'in 1 haftadan beri Mare, Telrıfat ve Türkiye sınıra yakın olan köylere ağır silahlarla saldırdığını belirtti.

 IŞİD'in Rakka, Bab, Mınbıc ve Ceraplus'tan silah ve militanlar getirttiğini aktaran Karslı, ÖSO'nun da Halep ve İdlip'ten takviye güçler getirdiğini dile getirdi.

TÜRKİYE SINIRI KAPALI

IŞİD'in Mare'yi kuşatması nedeniyle kasabada bulunan sivillerin kasabayı terk ettiğini ifade eden Karslı," Mare kasabasında 50 bin kişi yaşıyordu ancak IŞİD'in son 1 haftadır yoğun saldırıları nedeniyle şimdi kasabada 10 bin kişi kaldı. 40 bin kişi saldırılar nedeniyle Mare'den kaçtı. Kaçanlar Azez, İdlip, Halep'e gidiyorlar. Binlerce kişi de Türkiye sınırına kaçtı. Türkiye'ye geçmek için şimdi sınırda bekliyorlar. Türkiye kapısı gidişlere kapalı olduğu için insanların çoğu kaçak yollarla Türkiye'ye giriyor" dedi.

Halep-Kilis karayolu üzerinde yer alan ve Türkmen ile Arapların yoğunlukta yaşadığı 40 bin nüfuslu Mera Kasabası Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıktaki bulunuyor.

Azez ilçesine bağlı bir kasaba olan Mare ve Telrıfat kasabası, 2012 yılında ÖSO'nun eline geçmişti.

IŞİD, Mare'nin alınmasından sonra Azez ilçesini ele geçirmeyi hedeflerken, YPG de IŞİD'in Azez'e girmesi halinde Azez'e girip IŞİD'i kentten çıkartacağını açıklamıştı.

YPG MÜDAHALE EDECEK

Sputnik'e konuşan Afrin Kantonu Savunma Bakanı Abdo İbrahim, IŞİD'in Azez'e girmesi halinde YPG ve YPJ güçlerinin buna müdahale edeceğini belirterek, IŞİD'i Azez'de çıkartacaklarını söyledi.

28 Mayıs'tan bu yana Halep'in kuzeyinde muhaliflere saldıran IŞİD, muhalifleri kafir olarak görüyor ve 2013 yılından beri onlarla savaşıyor. Şimdiye kadar IŞİD' 4 binden fazla muhalifi öldürürken, muhalifler de IŞİD'e karşı birlikte savaşıyor.

Haber Ara