Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

İş gücü istatistikleri

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğdu:- 'Bu kadar büyüdüysek işsizlik oranı neden bu kadar yüksek? Bu kadar işsiz varsa nasıl büyüyoruz? Kim büyüyor? Neremiz büyüyor?'- CHP Genel Başkan Yardımcısı Budak:- 'AKP'lilerin sürekli övündüğü büyüme rakamları, ne gençlere ne de halkın sofrasına yansımıyor. Büyüme sözde, işsizlik gerçek'

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-10-16 14:35:55

İş gücü istatistikleri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan iş güçü istatistiklerine ilişkin, "Bu kadar büyüdüysek işsizlik oranı neden bu kadar yüksek? Bu kadar işsiz varsa nasıl büyüyoruz? Kim büyüyor? Neremiz büyüyor?" ifadesini kullandı.

CHP Basın Biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Erdoğdu ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TÜİK'in açıkladığı temmuz ayı iş gücü istatistiklerini değerlendirdi.

Buna göre Erdoğdu, geniş tabanlı işsizlerin sayısının 5 milyon 778 bin kişi, geniş tabanlı işsizlik oranının da yüzde 16.73 olduğunu iddia etti.

Resmi işsizlik oranının yüzde 10.7 olarak ilan edilmesine karşın, mevsimsellikten arındırılmış işsizliğin 11.2 olduğunu ileri süren Erdoğdu, "Yani, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam ve işsizlik artıyor." görüşünü savundu.

Erdoğdu, işsizliği çözmek için Türkiye'nin büyümeyi artırmaya odaklanması gerektiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu kadar büyüdüysek işsizlik oranı neden bu kadar yüksek? Bu kadar işsiz varsa nasıl büyüyoruz? Kim büyüyor? Neremiz büyüyor? Kedi buradaysa ciğer nerede? Ciğer buradaysa kedi nerede? Hükümetin büyüme ile işsizlik arasındaki bu tutarsızlığı 'verimlilik artışı' gibi hayallerle açıklıyor. Türkiye'de son birkaç yıldır yüksek teknolojili üretime başlandı da biz mi bilmiyoruz? Bugün açıklanan rakamlar, hileli milli gelir hesabıyla şişirilen Türkiye ekonomisinde işsizliğin patladığının göstergesi. AKP'nin istatistiklere de bulaştırdığı hile artık dikiş tutmuyor. İşsizlik tanımlarıyla oynayarak hem kendini hem halkı kandıran AKP, Türkiye'de yüksek faizin, yüksek işsizliğin ve yüksek enflasyonun sebebidir. AKP'yi sandık yoluyla iktidardan uzaklaştırdığımız günden itibaren daha zengin ve daha özgür olacağız."

- "Gençlerde işsizlik tırmanışta"

Budak da hükümet üyelerinin sürekli olarak övündüğü büyüme rakamlarının, istihdama yansımadığını öne sürerek, "İşsizlik, özellikle gençlerde işsizlik tırmanışta. Ne eğitimde ne istihdamda olanların sayısı rekor düzeye çıkmış durumda. AKP'lilerin sürekli övündüğü büyüme rakamları, ne gençlere ne de halkın sofrasına yansımıyor. Büyüme sözde, işsizlik gerçek." ifadelerini kullandı.

İşsiz sayısının geçen yılın temmuz ayına göre 119 bin kişi artarak, 3 milyon 443 bine çıktığını, Haziran 2017'de yüzde 10.2 olan işsizlik oranının, 10.7'ye yükseldiğini belirten Budak, şöyle devam etti:

"Geniş işsizlik rakamı 5.7 milyon düzeyindedir. 32.6 milyar TL'ye ulaşan bütçe açığı, 250 milyar TL düzeyindeki KGF, KOSGEB, TOBB kredileri ve istihdam teşviklerine rağmen, işsizlik çift hanelerden inmedi ve tırmanışa geçti. Özellikle gençler arasında işsizlikte artış var. Üniversite mezunu işsiz sayısı bir ayda 103 bin artarak, 1 milyon 35 bine gelmiş. Her 5 gençten biri işsiz, her 4 gençten biri ne çalışıyor, ne eğitim görüyor. 15-24 yaş grubunda ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 26.7'ye yükselmiş. Bu oran genç kadınlarda yüzde 37.1'e kadar çıkmış durumda. Kadın istihdamı da yüzde 14'ten yüzde 14.6'ya yükselmiş. Bu tablo gösteriyor ki, AKP'nin sözde büyümesi, kadınlara, gençlere iş yaratamıyor, halkın sofrasına uğramıyor. Büyüme sözde, işsizlik gerçek."

"OHAL altında bir Türkiye" imajının, yatırımlar açısından olumlu bir imaj olmadığının altını çizen Budak, "Herkes OHAL'in kaldırılmasını beklerken, Hükümet OHAL'i üç ay daha uzatma kararı alıyor. OHAL'i uzatarak, yatırımcı çekilmez, yatırımcıya güven verilmez. Ekonomi, baskıyla, sürekli aflarla, kredi pompalamalarıyla değil, hukukla, demokrasiyle rayına girer. Adalet ve demokrasi olmazsa yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, istihdam olmaz, refah ve huzur olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara