Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İş dünyası 'Ermeni tasarısından' endişeli

Almanya parlamentosunda Ermeni soykırımı iddialarının kabul edilmesi ardından iş dünyasından açıklamalar yapıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-03 14:34:24

İş dünyası 'Ermeni tasarısından' endişeli

Alman Federal Meclisinin, 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarını tanıyan karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etmesi ardından iş dünyası ve meslek odalarından açıklamalar geldi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD), İstanbul Ticaret Odasi (İTO) ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) yapılan açıklamalarda tasarının onanmasına tepki mesajları verildi.

"CİDDİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR"

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, Alman Federal Meclisi'nin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili, "Gerek Almanya Parlamentosu'nun aldığı bu kararı, gerekse lobilerin ve travmaların biçimlendirdiği anlayışını kınıyoruz." dedi.

Olpak yazılı açıklamayla Alman Federal Meclisi'nin Ermeni iddialarına ilişkin tartışılan kararını kınadı.

Alman Federal Parlamentosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı onaylamasını anlaşılmaz bulduklarını ifade eden Olpak, "Anadolu'da 1. Dünya Savaşı koşullarında yaşanan ve belirli bir halkı ortadan kaldırmak amacıyla hiçbir ilgisi bulunmayan hadiselerin, Almanya tarafından soykırım olarak tevil edilmesi anlaşılamaz. Almanya gibi, ülkemizle tarihi, siyasi, kültürel ve ekonomik bakımdan yoğun ilişkileri bulunan bir ülkenin parlamentosunda, bu iddiaların tartışma kabul etmez birer gerçekmiş gibi kamuoyu kanaatine dayatılmasına neden olacak ve toplumlar arasında husumet oluşturabilecek kararların alınması, ülkemizin attığı adımların aksine çözüme ve uzlaşıya değil, soruna ve çatışmaya hizmet eder. Gerek Almanya Parlamentosu'nun aldığı bu kararı, gerekse lobilerin ve travmaların biçimlendirdiği anlayışını kınıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

TÜMSİAD: "OLDU BİTTİ'YE GETİRİLDİ"

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Yaşar Doğan ise, kararın iki ülke iş adamlarını kaygıya düşürdüğünü belirterek, 101 yıldır dünyanın gündeminde tutulmaya çalışılan Ermeni olaylarını uluslararası camiada bazı devletlerin kendi amaçları doğrultusunda kullanmak istediğini vurguladı.

Alman Parlamentosu'nun kararı alırken hem tarihin gerçeklerini hem de Türkiye ile kültürel, ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilerini değerlendirmeye tabi tutmadığını belirten Doğan, "Öyle ki, onaylanan tasarı görüşülürken bile Türkiye'nin gerçekleri gündeme dahi alınmamış ve Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk'ün hassasiyeti hiçe sayılmıştır." ifadesini kullandı.

Doğan, Almanya Federal Parlamentosu'nda gerçeklerle bağdaşmayan ve "oldu bitti"ye getirilen tasarının ekonomik ilişkileri etkileyecek bir unsur haline geldiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Oysa bu konu, siyasetten çok tarihçilerin bilimsel olgular çerçevesinde, tutarlılığı ve gerçekliliği ön plana çıkaracak bir sonuç doğrultusunda hareket edilmesini gerektiren bir konudur. TÜMSİAD olarak Alman Parlamentosu'nun gerçeklerle örtüşmediği belgelerle ortaya konulan 1915 olaylarını sözde 'soykırım' olarak kabul etmesini şiddetle kınıyoruz.

İTO: KARARIN DÜZELTİLMESİNİ UMUYORUZ

İstanbul Ticaret Odasi Başkanı İbrahim Çağlar, Alman Federal Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili, "Almanya ve Türkiye'nin ticari ve siyasi ilişkilerine zarar verecek bu kararı kınıyoruz. Alman yargı makamlarının bu yanlış kararı düzelteceğini umuyor ve bekliyoruz." dedi.

İş dünyası temsilcileri yazılı açıklamalarla Alman Federal Meclisi'nin kararını kınadı.

İbrahim Çağlar, tarih bilimiyle ilgili kararı parlamentoların değil, tarih ve tarihçilerin vermesi gerektiğini belirterek, "Almanya ve Türkiye'nin ticari ve siyasi ilişkilerine zarar verecek bu kararı kınıyoruz. Alman yargı makamlarının bu yanlış kararı düzelteceğini umuyor ve bekliyoruz." açıklamasında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, şunları kaydetti:

"Almanya, Türkiye'nin dış ticaretinde çok önemli yere sahip bir ülke. İki ülke arasındaki ilişkiler sadece ticari ilişkiler değil, çok boyutlu, derin, yıllara dayanan ilişkilerdir. Ülkemizde yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlarımız var, birçok Ermeni asıllı ihracatçımız, yatırımcımız var. Bu derin ilişkilere rağmen Almanya Federal Meclisi'nin 1915 olayları ile ilgili aldığı kararı büyük bir hayret ve üzüntüyle öğrendik. Böyle bir kararın Almanya gibi bir ülkenin parlamentosundan çıkabileceği ihtimalini bile düşünmezdik." ifadesini kullandı.

TZOB: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, Alman Parlamentosunun, 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyip kabul etmesinin hiçbir vicdana sığmayacağını belirterek, kararı esefle karşıladıklarını ve şiddetle kınadıklarını ifade etti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Alman Parlamentosunun, 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyip kabul etmesinin hiçbir vicdana sığmayacağını belirten Bayraktar, kararı esefle karşıladıklarını ve şiddetle kınadıklarını bildirdi.

Haber Ara