Dolar

32,5967

Euro

34,8303

Altın

2.503,68

Bist

9.460,67

'İran Yemen'deki darbeyi destekliyor' iddiası

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden, Yemen'de yaşanan son olaylara ilişkin, İran rejiminin silah, deprem füzesi ve askeri uzmanlar aracılığıyla darbecileri desteklediği öne sürüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 15:17:29

'İran Yemen'deki darbeyi destekliyor' iddiası

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine müdahale etmeyi sürdürdüğü" ifade edilerek, bu durumun bölgede gerilim ve istikrarsızlığa neden olduğu vurgulandı.

Yemen krizinin çözümünü amaçlayan 2216 sayılı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararının hatırlatıldığı açıklamada, Yemen'deki olayların "Yemen'in güvenliğini ve istikrarını sarsan, mezhepçiliği alevlendiren ve uluslararası çabaların başarısız olması için ortaya konan İran müdahalesinin açık ve net uzantısı" olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ne yazık ki İran rejimi hala silah, deprem füzesi ve askeri uzmanlar aracılığıyla darbecileri desteklemekte, bu durum bölgedeki istikrarsızlığın ve gerilimin artmasına neden olmaktadır. Darbecileri destekleyen, teşvik eden ve içişlerine karışan İran rejimi, Yemen halkının maruz kaldığı trajik durumun yaşanmasına neden olmaktadır. Darbeciler tarafından Suudi Arabistan sınırlarına yönelik yapılan saldırılar, şehirlerini hedef alan füzeler ve uluslararası ulaşımı tehdit eden kışkırtmalara kadar uzanan tutum İran rejimi tarafından desteklenip teşvik edilmezse, meydana gelmesi söz konusu değildir.

Suudi Arabistan Krallığı, egemenliğini ve güvenliğini koruma hakkına sahip olduğunu vurgularken, İran rejiminin bölgede istikrarsızlık, bölge ülkelerine saldırmak ve içişlerine karışmak suretiyle neden olduğu olaylara karşı uluslararası toplumu üzerine düşeni yaparak sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunmaktadır.​"

Haber Ara