Dolar

32,5829

Euro

34,8302

Altın

2.417,41

Bist

9.645,02

İran ve Rusya arasında nükleer ittifak

İran ve Rusya arasında İran'da ortak ikinci bir nükleer elektrik santrali inşa etme anlaşması imzalandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-11 13:38:15

İran ve Rusya arasında nükleer ittifak

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

İran ve Rusya arasında Suriye krizi ile başlayan ve giderek stratejik müttefikliğe evirilen ilişki nükleer işbirliği alanında da genişliyor.

İran tartışmalara rağmen Rusya ile nükleer tesis inşasında anlaştı.

İran, dün itibari ile  geçtiğimiz sene P5+1 ülkleri ile yapılan uluslararası anlaşmanın tartışmaları maddelerine rağmen ikinci nükleer elektrik tesisi inşasına başladı.

BUŞEHR'DE YENİ SANTRAL

Ülkenin güneyindeki Buşehr kentinde Rusya'nın desteği ile inşa edilecek olan tesisin 2018 yılında bitirilmesi öngörülüyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ruhani'nin yardımcısı İshak Cihangiri inşa edilen nükleer tesisin her şeye rağmen İran'ın nükleer anlaşma ile sağladığı bir kazanım olarak yorumlarken sözlerini, “Rusya ile stratejik işbirliği ve dostluğumuz devam edecek” diyerek sürdürdü.

Rusya Atom Ajansı başkanı Sergey Kiriyenko da konu ile ilgili yaptığı açıklamada İran'daki nükleer tesisinin Japonya'da 2011 yılında yaşanan Fukuşima faciasından ders alınarak gerçekleştirildiğini ve yüksek güvenlik standartları gözettiklerini söyledi.

İran elektrik enerjisi ihtiyacını % 90 oranın fosil yakıtlardan karşılıyor ve Rusya ile sağladıkları işbirliği ile gelecekte bu oranı düşürerek elektrik ihtiyacının % 30'unu nükleer tesislerden karşılamayı planlıyor.

Haber Ara