Dolar

32,5508

Euro

34,9970

Altın

2.427,39

Bist

9.722,09

İran ve Peşmerge arasında Musul çatışması

Irak'ta İran destekli Şii militanlar, Peşmerge güçlerini tehdit ediyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-12 11:06:43

İran ve Peşmerge arasında Musul çatışması

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Irak'ta Musul operasyonu hazırlıkları devam ederken, İran destekli Şii militanlar Peşmerge güçlerini Musul ile ilgili herhangi bir askeri hazırlıkta bulunmamaları yönünde tehdit ediyor.

"PEŞMERGE MUSUL'U AKLINDAN BİLE GEÇİRMESİN"

İran destekli Şii militan grubu Haşd-i Şaabi tarafından bugün yapılan açıklamada Peşmerge güçlerinin Musul dahilindeki Şingal, Mahmur ve Başika gibi bölgelere yapacakları herhangi bir hamlenin "işgal" olarak değerlendirileceği ve bunun asla kabul edilmeyeceği belirtildi.

Haşd-i Şaabi sözcüsü Kerim Nuri konu hakkında yaptığı açıklamada "Peşmergeye Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını ve Musul'a girme fikrini akıllarından çıkarmalarını tavsiye ediyorum. Aksi halde ateşle oynuyor olacaklar" dedi.

PEŞMERGE: SINIRLARIMIZA ONLAR KARAR VEREMEZ

Şii militan grup tarafından yapılan bu açıklamaya Peşmerge kanadından tepki gecikmedi.

Peşmerge güçlerinin Kerkük komutanı Kemal Kerkuki meseleye dair "Sınırlarımızın nereye kadar uzandığını çok iyi biliyoruz ve bunu onlara soracak değiliz" açıklamasında bulundu.

Kerkuki ayrıca Peşmerge güçlerinin sınırlarına karar verecek tek merciin Kürt yönetiminin olduğunu belirtti.

"MUSUL ASKERİ VE SİYASİ KOMİTELERİ KURULDU"

Kerkük bölgesi komutanı, Musul operasyonu için ABD, IKBY ve Bağdat yönetiminin de dahil olduğu askeri ve siyasi komitelerin kurulmuş olduğunu söyledi.

Kemal Kerküki "Kürdistan Bölgesi'nin kendine ait ayrı bir yönetimi var ve kararları o verir. Musul meselesine gelince: askeri ve siyasi komiteler kurudu bile. ABD, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Bağdat yönetimi bu komitelerin üyeleri arasında" dedi.

"MUSUL OPERASYONU,PEŞMERGELERİN DURUMU YÜZÜNDEN ERTELENİYOR" İDDİASI

Kerküki, Musul operasyonunun Peşmergenin operasyondaki rolünün boyutuna karar verilemediği için sürekli ertelendiğini belirtti ve ekledi:

"Peşmerge güçleri operasyon için hazır. Üçlü komite, Peşmergenin ne kadar rol üstleneceğine ve Kürdistan sınırlarının nereye kadar uzanacağını netleştirdiği vakit operasyon başlayacaktır".

Haber Ara