Dolar

32,3159

Euro

35,0895

Altın

2.298,73

Bist

9.047,60

İran ve Hindistan'dan bölgesel ortaklık

Hindistan Başbakanı Narendra Damodardas Modi, resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'a geldi. Modi, İran Cumhurbaşkanı Ruhani tarafından Sadabad Sarayında resmi törenle karşılandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-23 16:34:28

İran ve Hindistan'dan bölgesel ortaklık

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkesinde Hindistan'ın yatırım planladığı Çabahar Limanı''yla ilgili olarak, "Çabahar, güney ve kuzey, güney ve doğu arasında transit taşımacılığı için bir koridor ve Hindistan, Afganistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerini birbirine bağlayan bir hat potansiyeli taşımaktadır." dedi.

Heyetler arası ve ikili görüşmelerin ardından, iki cumhurbaşkanının huzurunda bilim ve teknoloji, kültür, kütüphanecilik, arşiv, bankacılık, enerji, sanayi, maden ve Çabahar Limanı'nın geliştirilmesi alanlarında 12 mutabakat zaptı imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ortak basın toplantısında, "Asya'nın önemli ülkelerinden biri olan Hindistan'la her zaman iyi ilişkilerimiz olmuştur. Yaptırımların kaldırılmasının ardından gerçekleşen bu ziyaret, ilişkilerimizi geliştirmek için bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Ruhani, "İran'daki enerji kaynakları, Hindistan'daki madenler ve Çabahar gibi stratejik bir limanla, petrokimya ve çelik gibi birçok alanda birlikte çalışmalar yapabiliriz." diye konuştu.

Çabahar Limanı'yla ilgili anlaşmanın iki ülke ilişkilerine katkı sağlayacağını dile getiren Ruhani, "Hindistan'ın Çabahar Limanı'nda yapacağı yatırım iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Çabahar, güney ve kuzey, güney ve doğu arasında transit taşımacılığı için bir koridor ve Hindistan, Afganistan, Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerini birbirine bağlayan bir hat potansiyeli taşımaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan Başbakanı Modi konuşmasında, ülkesinin Çabahar Limanı'na ilk planda 500 milyon dolar yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Modi şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki ilişkiler tarihidir. Bugün imzalanan anlaşmalar iki ülke arasında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Çabahar Limanı'yla ilgili anlaşmayı önemsiyoruz. Hindistan devleti Çabahar Limanı'na ilk planda 500 milyon dolar yatırım yapmayı planlamaktadır. Bugün Hindistan, İran ve Afganistan transit taşımacılığı alanında anlaşma imzalayacağız. Bu anlaşma, üç ülke arasında, yeni kara ve demir yolu bağlantılarının kurulmasına yardımcı olacaktır."

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'nin Tahran'a gelmesi bekleniyor. Bugün, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani?, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ve Hindistan Başbakanı Narendra Damodardas Modi'nin katılacağı törenle 3 ülke arasında Çabahar Limanı iş birliği anlaşması imzalanacak.

Haber Ara