Dolar

32,3760

Euro

34,9688

Altın

2.325,67

Bist

9.066,10

İran ve Esed rejimi PYD'ye koridor açıyor! Başrolde Kasım Süleymani var...

İranlı general Kasım Süleymani, Nubbul kasabasındaki görüşmede PKK’ya, Türkiye’nin güney sınırındaki 150 kilometrelik güzergah boyunca destek vermeyi vadetti.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-12 09:52:31

İran ve Esed rejimi PYD'ye koridor açıyor! Başrolde Kasım Süleymani var...

Yeni Şafak'ın haberine göre, Esed rejimi komutanlarından General Suheyl Haydar ve "İran'ın Ortadoğu'daki kılıcı" şeklinde anılan Kasım Süleymani, Afrin güneyindeki Nubbul'de bir toplantı yaptı.

KİMLER KATILDI?

Toplantıya PKK/PYD'lilerle birlikte ‘Acilciler' olarak bilinen Mukaveme Suri' isimli örgüt temsilcileri de katıldı.

KONU: PYD'YE KORİDOR

Gizli toplantıda PYD'nin Afrin'den Akdeniz'e ulaşması için 150 kilometrelik zikzaklı güzergahta nasıl ilerlemesi gerektiği ele alınırken, örgüte kara desteği dışında Esed ordusuna bağlı hava birliklerinin de destek vermesi kararlaştırıldı.

EN GEÇ 9 AY

Esed ve İranlı yetkililer, Akdeniz'e açılmak için muhaliflerin elindeki İdlib'e saldırmaya hazırlanan PYD/YPG'nin, denize ulaşma planını ‘en geç 9 ay içinde' gerçekleştirebileceğini düşünüyor.

SÖZ KONUSU KORİDORUN GÜZERGAHI

Plana göre Akdeniz koridoru Afrin'den başlayarak şu istikamette ilerleyecek: Dar et Izze, Atme, Sarmada, Bab el Hava, Harim, Salkin, Derkuş, Yakubiye, Cenudi, Hırbit el Cuz, Cisr eş Şugur, Aynel Beyda, Cebel Ekrad, Han el Cuz, Türkmen Dağı ve Kesep. Görüşmede Türkiye sınırının tamamının rejim ve PYD kontrolüne geçmesi ve sonrasında işbirliğinin devam etmesi de konuşuldu. Öte yandan Yarubiye Sınır Kapısı'ndan Kesep-Akdeniz'e uzanan 911 kilometrelik hatta muhalif unsur kalmaması ve Türkiye'nin Suriye ile tüm bağlarının koparılması gerektiği vurgulandı.

***

ESED'DEN PYD'YE ASKERİ DESTEK

Bu arada rejime bağlı askerler ve Kasım Süleymani komutasındaki 800 kişilik takviye birlik, PKK/PYD'ye bölgesine sevk edildi. Rejim-İran ittifakı tarafından, 15 Tank, 9 zırhlı taşıyıcı ve çok miktarda silah ve cephane de Suriye PKK'sına teslim edildi. Gönderilen kuvvetlerden önemli bölümü Der Ballut'a sevk edilirken bir kısmı da Tinneb'de mevzilendi.

 

Haber Ara