Dolar

32,3739

Euro

35,1007

Altın

2.324,58

Bist

9.079,97

İran, Trump'ın tutuklanması için İnterpol'e başvurdu

İran'ın, Kasım Süleymani'yi öldürmekle suçladığı 47 ABD'li yetkilinin listesini Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol'e sunduğu öğrenildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-07 00:12:00

İran, Trump'ın tutuklanması için İnterpol'e başvurdu

Amerikan Forbes dergisinin 6 Ocak 2021 Çarşamba günü yayınladığı raporda, İran'ın Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol'e başvurarak ABD Başkanı Donald Trump ve diğer 47 yetkilinin tutuklanması için kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunduğunu ortaya çıkardı. Raporda adı geçen kişiler, 2020'nin başlarında Kasım Süleymani'ye düzenlenen suikastten sorumlu tutuluyorlar.

Öte yandan, İran yargısı sözcüsü, 5 Ocak 2021 Salı günü gazetecilere verdiği demeçte, İran'ın bu suçu kovuşturma ve cezalandırma uygulanmasını ciddi şekilde takip edildiğini söyledi.

Bununla birlikte, İran'ın Haziran 2020'de benzer biçimde Trump ve askeri yetkilileri "cinayet ve terörizm suçlamalarıyla" tutuklama talebinin reddedilmesinden sonra kabul edilmesi mümkün görünmüyor.

Kasım Süleymani suikastı

Buna ek olarak Interpol, anayasasının "siyasi, askeri, dini veya etnik nitelikte herhangi bir müdahale veya faaliyet" gerçekleştirmesini engellediğini söylüyor.

Kasım Süleymani'nin askeri bir general olduğu ve İran Devrim Muhafızları'na bağlı güçlü bir kişiliğe sahip Kudüs Gücü komutanı olduğu bildirildi. Süleymani'nin Ocak 2020'de Trump'ın emriyle bir ABD hava saldırısı sonucu ölümü, ülkede şok, kızgınlık ve öfke durumuna yol açmış ve iki ülke arasındaki gerilimi açık bir savaşa dönüştürebilecek bir tırmanışa işaret edilmişti.

ABD tarafı ise, Süleymani'nin "Irak'taki ABD diplomatlarına ve hizmet personeline saldırı planları üzerinde aktif olarak çalıştığını" iddia ederek "kararlı savunma eylemini" haklı çıkardı.

Uluslararası hukukun ihlali

Rapor, İran'ın ABD'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia ederek, BM raportörü Agnes Callamard'ın infazlar için kendilerine karşı yargısız veya keyfi bir tutum gösterildiğini iddia ederek bunu reddettiğini belirtti.

Öte yandan, Ortadoğu'da gerilim 2021'in ilk günlerinde dramatik bir şekilde arttı. Washington, Trump'a yönelik tehditler bahanesiyle Körfez'den bir uçak gemisini geri çekme kararını tersine çevirirken, İran nükleer silahların yayılması anlaşmasını ihlal ederek uranyumu % 20 oranında zenginleştirmeye başladı.

Arap Postası

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara