Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran-Suudi Arabistan 'ara bulucu' Irak

Irak’ın İran ile Suudi Arabistan arasında ara buluculuk görevi üstlendiği açıklandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-14 22:25:32

İran-Suudi Arabistan 'ara bulucu' Irak

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Irak dışişleri bakanı, İran ile Suudi Arabistan arasındaki kan davasına bir son vermek üzere iki komşu ülke arasında ara bulucuk görevini üstlendiğini açıkladı.

ÖNCE HACC KAZASI SONRA İDAM

İki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması 2015 yılında yüzlerce İran vatandaşının Hacc sırasında hayatını kaybetmesi ile başladı. İran yaşanan kazanın yetkililerin acziyetinden kaynaklandığını belirterek 2016 yılında Hacc farizasını boykot etti.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, bir sene önce Şii din adamı Şeyh Nimr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından daha da kötüleşti. İranlı göstericiler Tahran'daki Suudi Arabistan elçiliğini bastı, Riyad da diplomatik ilişkileri sertleştirdi.

CAFERİ: MESAJLARI BEN TAŞIYORUM

Irak dışişleri bakanı İbrahim Caferi iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltme çabalarının bir yıldır devam ettiğini açıkladı.

İran haber ajansı IRIB'in aktardığı açıklamalada Caferi “Ara bulucuk süreci bir yıldır devam ediyor. İki ülke arasındaki mesajları ben taşıyorum… Çünkü İran-Suudi ilişkilerindeki bir kriz Irak'ı etkileyeceği gibi onların arasının iyi olması yine Irak'ın faydasına olacak” dedi.

“Birkaç aydır yetkililer arasındaki sözlü mesajları ben taşıyorum” diyen Iraklı bakan iki ülkeyi birbirine yakınlaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.

CAFERİ TAHRAN'A GÖNDERİLDİ

Irak, dışişleri bakanı Caferi'yi bir sene önce Tahran'a göndererek Suudi Arabistan ile aralarında ara buluculuk görevi üstlenmesini teklif ettiği aktarıldı.

Bağdad'ın bu hamlesinde İran'a, iki ülke arasında alevlenecek mezhepsel bir çatışmanın IŞİD ile mücadeleyi kötü etkilemesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği iddia edildi.

 

Haber Ara