Dolar

32,4725

Euro

34,7582

Altın

2.476,51

Bist

9.530,47

İran, Suriye demografisini nasıl değiştirdi?

İran, Bağdat yoluyla kendisini Lübnan kıyılarına bağlayan ve vekil ordusuna ikmal sağlayan bölgesel koridoru işler halde tutabilmek için demografik değişiklikler yapma yoluna gitti. Bunlardan biri Suriye'de yürüttüğü etnik temizliktir.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-08 16:16:46

İran, Suriye demografisini nasıl değiştirdi?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Humus ve Şam kırsalının Sünni nüfusu son birkaç yılda tahliye edilerek İdlib'e taşındı. Dört yıldan beri kuşatma altında olan bu şehirlerin halkları, rejimin hava saldırıları ve dayanılamaz yaşam koşullarından dolayı çekilmek zorunda kaldı.

Esed'in "ya açlıktan öl ya da çekil" taktiği sebebiyle bu bölgelerde yaşayan muhalifler, yiyecek ve ilaç gibi temel yaşam malzemeleri karşılığında mücadelen vazgeçmek zorunda kaldı.

Daraya, Guta, Zabadani, Madaya, Yermük ve Şam civarındaki diğer bölgeler etnik temizliğe maruz kaldı. 

SÜNNİLERDEN BOŞALTILAN ŞEHİRLERE IRAKLI ŞİİLER YERLEŞTİRİLDİ

Londra merkezli Şark'ul Evsat yayın organı, Irak'ın özellikle Şii yoğunluklu güney bölgelerinden ailelerin getirilerek bu şehirlere yerleştirildiğini aktardı.

Şii ailelerin Irak'tan Suriye'ye naklini ise İran'ın kontrolünde Şii milis örgüt Hareket'ün Nüceba yürütmekte.
Kaynakların aktardığına göre Hareket'ün Nüceba 300 Iraklı Şii ailenin Suriye'ye getirilmesini sağladı: Bu ailelerin her birine ev ve 2 bin dolar para verildi.

Suriye'deki bu demografik değişim yeni bir olgu değil. Beşar Esed'in babası Hafız Esed de iktidarı döneminde Şam ve kırsalına Alevi diğer azınlık gruplarını yerleştirmişti.

1947 yılında Şam'da sadece 300 Alevi bulunurken 2010 yılına gelindiğinde bu sayı 500 bine ulaşmıştı ki bu da Suriye'deki toplam Alevi nüfusunun dörtte birine tekabül etmektedir.

Hali hazırdaki durumda Beşar Esed babasından miras aldığı bu stratejiyi tam kapsamlı bir etnik temizlik siyasetine dönüştürmüş görünüyor.

İRAN VE VEKİL MİLİTANLARININ ETNİK TEMİZLİĞE "KATKILARI"

İran ve vekil militanları bu etnik temizlik sürecine etnik bir biçimde dahil olmuşlardır.

Hizbullah, kendi nanıma Suriye sınırındaki şehirlerde etnik temizlik faaliyetinde bulundu. 2013 yılında Kuseyr ve Kalamun şehirlerinde yaşanan nüfus değişimleri buna en güzel örneği teşkil etmektedir.

2011-2014 yılları arasında yüz binlerce Sünni Humus'tan tahliye edildi. Kuşatma altında açlığın dayanılmaz boyutlara ulaşmasının ardından ancak rejim güçleri ile bir anlaşmaya varılabildi.

SÜNNİLERDEN ARINDIRILMIŞ "Şİİ KUŞAĞI"

Suriye'de İran ve vekillerinin yürüttüğü bu etnik temizlik faaliyetleri neticesinde Kalamun'u Şam'a ve Humus'a bağlayan bölgede Sünnilerden arındırılmış bir Alevi kuşağı oluşturulmuş oldu.

Başkentte Esed karşıtı Sünni güçlerden korumak için oluşturulmuş kalkan, Hizbullah'a Golan Tepeleri'ne rahatça ulaşma ve İsrail'e karşı da yeni bir cephe açma fırsatını verdi.

Haber Ara