Dolar

32,5684

Euro

34,8882

Altın

2.439,24

Bist

9.645,02

İran, Rus jetlerine neden izin verdi?

İran'ın Hamedan şehrindeki üssü Suriye'yi vuracak olan Rus savaş uçaklarına açması, neden böyle bir karar aldığına dair sorulara ve bu sorulara cevaplar aranmasına sebep oldu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-18 23:18:37

İran, Rus jetlerine neden izin verdi?

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Rus savaş uçakları, Suriye'yi vurmak üzere İran'ın Hamedan şehrindeki bir üssü kullanmaya başladı.
Moskova'nın bunu neden istediği kolay anlaşılabilir bir durum: İran'ın kuzeybatısından Suriye'ye uçmak Rusya'nın güneyinden uçmaktan daha kısa sürüyor. Bu da Rus jetlerine daha az yakıt kullanma ve daha çok füze taşıma imkanı sağlıyor.
ABD'YE AÇIK MESAJ
Daha da önemlisi Rusya bu girişim ile ABD'ye açık bir mesaj vermiş oldu: İran'dan havalanan Rus savaş uçakları bundan böyle Irak üzerinden Suriye'ye geçecek ve o civarda uçan ABD uçakları yolumuzdan çekilsin!
Putin bu hareket ile kendisini "Obama'ya haddini bildiren adam" olarak yansıtıp Rusya'nın büyük güç olduğunu göstermek istedi.
İRAN NEDEN İZİN VERDİ?
Rusya'nın oldukça açık bir biçimde niyetini ortaya koymasına karşın Tahran'ın neden Rus savaş uçaklarının İran'dan havalanmasına izin verdiği konusu belirsizliğini koruyor.
Özellikle de İran anayasasının 146. maddesi "İran'da herhangi bir yabancı askeri üssün kurulması, barışçıl amaçla da olsa, kesinlikle yasaktır" derken.
Tahran, elbette bu durumu Rusya'ya askeri üs kurma izni değil, İran'ın halihazırda bulunan üslerinden birini kullanma izni verdiğini söyleyecektir.
İRAN,MUHALİFLERİN GÜCÜNDEN KORKUYOR
Bu iznin görünen sebeplerinden biri Tahran'ın, Moskova gibi, hem İran hem de Rusya'nın desteğini alan Esed rejiminin Halep kuşatmasının muhalifler tarafından kırılması ile birlikte muhaliflerin gücünden korkmaya başlaması.
Tahran ve Moskova, Hamedan'dan havalanan Rus savaş uçaklarının muhaliflerin direncini kıracağını düşünüyor.
Bu uçakların İran'dan havalanarak daha az yakıt ve daha çok füze ile muhaliflere saldırması başarı getirecek mi bilinmiyor ama Tahran ve Moskova bunu denemek istiyor.
YALNIZLIK RUSYA'YA İTTİ
Tahran'ın Moskova'ya verdi bu iznin başka bir sebebi de diplomatik olarak yaşadığı yalnızlık.
İran'ın çok sayıdaki ülke ile sorunlu olması ve bu ülkelerin Putin ile sıkı ilişkiler yürütüyor olması, Tahran'ı Moskova'ya yakınlaşmak zorunda bıraktı.
Son zamanlarda Türkiye, İsrail ve Suudi Arabistan'ın Putin ile ilişkilerini düzeltmeye çalışması bu ülkelerle sıkıntılı ilişkiler içinde olan İran'ı da Rusya'ya itti.
İRAN: RUSYA SURİYE KONUSUNDA BİZİMLE ÇALIŞIYOR
Tahran, Moskova'ya verdiği izin ile arasının açık olduğu tüm bu ülkelere gizliden gizliye bir mesaj vermeyi amaçlıyor.
İran tüm bahsi geçen ülkelere " siz Putin ile Suriye konusunda görüşüp duruyorsunuz. Ancak sonuçta fiiliyatta Rusya, Suriye konusunda bizimle çalışıyor" mesajını veriyor olabilir.
Rusya, İran üssünü kullanarak Suriye meselesinde seçeneklerini arttırmak istiyor olsa da İran, Rusya'nın kendi düşmanları ile işbirliği kurmasını engellemeye çalışıyor gibi görünüyor.

Haber Ara