Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

'İran ordusunu geliştirebilir'

ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, nükleer programında nihai anlaşma sağlanması halinde, İran’ın ordusunu güçlendirebileceğini söyledi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-10 04:05:31

'İran ordusunu geliştirebilir'

Al Jazeera.com'un Reuters'a dayandırdığı habere göre; İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere konuşan ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey, nükleer silahı olmayan bir İran'ın ‘çok daha iyi' olacağını belirtti. Dempsey, nükleer programı üzerinde nihai anlaşmanın sağlanması halinde, İran'ın yaptırımların kaldırılması sırasında elde edeceği kaynaklarla ordusunu geliştirmeye yönelebileceğini ifade etti.

Reuters haber ajansının haberine göre, Dempsey, İsrail yönetimine Washington'un anlaşmanın sağlanmasına bağlı olmaksızın İran'ın tehdidini azaltmaya çalışacağına dair teminat verdi.

Kudüs'te gazetecilere açıklama yapan Dempsey, "Anlaşma sağlanırsa da, sağlanmazsa da üstümüze düşeni yapacağız. Bunu ikimizin ordularının arasında inşa ettiğimiz güveni ile içinde olduğumuz hazırlıklarla birlikte yapacağız" diye konuştu.

'Tarihi anlaşma'

Nükleer müzakerelerde İran ve Batı ülkeleri arasında 'siyasi çerçeve anlaşması' 2 Nisan'da sağlanmıştı. Anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve tüm şartlar yerine getirilirse 30 Haziran'da nihai anlaşma imzalanacak.

ABD Başkanı Barack Obama varılan anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu iyi ve tarihi bir uzlaşmadır. Eğer nihai bir anlaşma sağlanırsa dünya daha güvenli bir hale gelecek. İran'ın artık nükleer silah elde etme fırsatı olmayacak. Eğer İran anlaşmaya uyarsa İran'a yönelik ABD ve BM yaptırımları aşama aşama kalkacak, aksi olursa yaptırımlar tekrar yürürlüğe girecek" demişti.

Haber Ara