Dolar

32,5861

Euro

34,7932

Altın

2.508,99

Bist

9.693,46

İran nükleer anlaşma için diplomatik turda

İran parlamentosu web sitesinde bir yetkilinin ağzından aktarılan habere göre, Amerika’nın 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından Avrupa ülkelerinin İran’ın menfaatlerini korumak için “teminat” vermesi konusunda 60 gün süreleri var. Bu arada Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de diplomatik turda.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-05-14 16:15:36

İran nükleer anlaşma için diplomatik turda

TIMETURK | ÇEVİRİ

Icana.ir sitesindeki haberde, “Avrupalılar İran'ın menfaatlerini temin ve Amerika'nın çekilmesinin verdiği zararın tazmin edilmesi için gereken teminatların verilmesi yönünde 45 ila 60 günleri var” denildi.

Web sitesindeki açıklamalar ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi'ye dayandırıldı. İran Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu sözcüsü Seyyid Hüseyin Naghavi'ye göre Araghchi, İran bu türden garantiler almazsa Avrupalı liderler “gereken kararları almak” zorunda kalacaklar.

CEVAT ZARİF'İN DİPLOMATİK TURU

Bu açıklamalar ise İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif'in nükleer anlaşmayı korumak adına çıktığı diplomatik tur sırasında yapıldı.

Turunun ilk durağı olarak Pazar günü Çin'i bugün ise Rusya'yı ziyaret etti. Zarif ilerleyen günlerde Brüksel'i de ziyaret edecek.

İran 2015 yılında Amerika, İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya ile nükleer anlaşma imzaladı.

"İRAN HALKININ MENFAATLERİ KORUNMALIDIR"

Beijing'de konuşan Zarif, anlaşmayı çöküşten kurtaracak “açık bir gelecek tasarımı”nı pekiştirmekten umutlu olduğunu dile getirdi. Zarif, “İran nükleer anlaşması devam edecekse İran halkının menfaatleri güvence altına alınmalıdır” diye ekledi.

RIA haber ajansının haberine göre İranlı Bakan, Moskova'da biraraya geldiği Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD'nin çekildiği nükleer anlaşmaya destek çıkan ülkelerden “Tahran'ın çıkarlarının korunmasını” talep etti. Lavrov da Rusya ve Avrupa'nın görevinin “anlaşma şartlarındaki yasal çıkarların ortak savunulması” olduğunu söyledi.

 

 

Haber Ara