Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran nerede Hizbullah orada: Yemen

Yemen hükümeti, Hizbullah’ın Yemen’deki asi Husi militanlarını desteklediğine dair ellerinde kanıt olduğu açıkladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-24 18:50:55

İran nerede Hizbullah orada: Yemen

TIMETURK I HABER MERKEZİ

El Arabiya'da yer alan habere göre Yemen'in uluslararası arenada resmi olarak tanınan hükümeti, Hizbullah askeri eğitmenlerinin asi Husi militanlarını Suudi Arabistan'a karşı “düşmanca” faaliyetlerde kullanmak üzere planlar yaptığını açıkladı.

Yemen hükümeti, Hizbullah'ın ‘terörist' faaliyetlerini içeren bir şikayet dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne vereceğini belirtti.
Hükümetin bu açıklaması Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt'in vatandaşlarına Lübnan'a seyahat yasağı getirmesinden hemen sonra gerçekleşti.

Suudi Arabistan geçtiğimiz hafta Lübnan'a yapılacak 4 milyar dolarlık askeri yardımı, Beyrut'un Suudi Arabistan'ın İran'a karşı verdiği mücadelede gerekli desteği vermemesi ve Hizbullah'ın ana destekçisi olması sebebi ile kestiğini açıkladı.

Yemen hükümeti, başkent ve diğer bölgelerde hükümet aleyhinde faaliyette bulunan asi Husi militanlarına karşı Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyon ve Halk Direniş grupları ile birlikte bir mücadele vermekte.

Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyon, Yemen'in uluslararası olarak tanınan Mansur Hadi hükümetini bir darbe ile devirmeye çalışan Husilere karşı yoğun bir mücadele ortaya koymakta.

Gerek Husilerin ve gerekse Hizbullah'ın İran tarafından destekleniyor olduğu da uluslararası arenada bilinmekte.

Aslı Middle El Arabiya'da yayınlanan bu makale Melahat Kemal tarafından Timetürk için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara