Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'İran, Lübnan'da silah fabrikası kurdu'

İran Devrim Muhafızları'nın Lübnan'da silah fabrikası kurduğu belirtiliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-20 15:01:43

'İran, Lübnan'da silah fabrikası kurdu'

Long War Journal'ın haberine göre Kuveyt merkezli yayın yapan El Ceride gazetesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Lübnan'da Hizbullah için silah fabrikası kurduğunu yazdı.

Gazetenin haberine göre fabrika Hizbullah ve bölgedeki diğer Şii unsurların silahlandırılması için kullanılacak.

El Ceride gazetesinin haberine göre İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakın kaynaklara göre üretilen silahlar içerisinde oldukça sofistike bazı ürünler de var. Balistik füzeler ve savaş gemilerine karşı kullanılan güdülebilir füzelerin de içerisinde olduğu silahlar iddialara göre tamamen yerel kaynaklarla üretiliyor.

Öte yandan İran kaynakları ise silah fabrikası için hazırlıkların 2012 yılında Sudan'da Hizbullah için silah üreten bir fabrikanın İsrail tarafından bombalanmasının ardından başladığını duyurdu. 2012 yılının Ekim ayında Sudan'ın Hartum kentindeki Yermük silah fabrikası İsrail tarafından vurulmuştu.

İRAN YALANLAMIYOR...

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan, fabrikada üretilen füzelerin içerisinde menzili 500 kilometreyi aşan çeşitler olduğunu ayrıca karada konuşlu anti - ship (gemilere karşı kullanılan) füzelerin dışında Çin tasarımı C-902s tipi torpidoların da bulunduğunu öne sürüyor.

İran'ın iddialarının ne ölçüde gerçeği yansıttığı tartışma konusu olurken İran rejimi, silah teknolojisini Yemen, Suriye, Irak ve Lübnan'daki Şii örgütlerle bugüne kadar herhangi bir çekince duymaksızın paylaştı. 2006 yılından bu yana İsrail ile ciddi bir çatışmaya girmeyen Hizbullah ise İran'ın sağladığı silahları 2012 yılından bu yana Suriye'de devam eden devrim sürecine karşı giriştiği savaşta kullanıyor. Humus'a bağlı Kuseyr kentinin Lübnan'dan atılan binlerce roketle yerle bir edilmesinin ardından Hizbullah'ın silah kapasitesinin karada düzenli bir savaşa yetecek seviyede olduğu anlaşılmıştı.

 

Haber Ara