Dolar

32,5173

Euro

34,8789

Altın

2.431,61

Bist

9.771,29

İran'lı uluslararası ilişkiler uzmanı Hadi Muhammedi: Süleymani suikasti, direniş eksenini daha güçlü hale getirecektir

İran'ın uluslararası ilişkiler uzmanı Hadi Muhammedi, ABD'nin, Irak'ın başkenti Bağdat Havaalanı'nın hemen dışında Süleymani'ye karşı gerçekleştirdiği suikastın, direniş eksenini daha da güçlü hale getireceğini söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-09 11:16:04

İran'lı uluslararası ilişkiler uzmanı Hadi Muhammedi: Süleymani suikasti, direniş eksenini daha güçlü hale getirecektir

ABD cuma günü, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'yi Bağdat Havaalanı'nın hemen dışında bir dron saldırısıyla öldürdü. Saldırı dünya çapında bir kınamaya neden oldu ve çeşitli uzmanlar, saldırının Washington'a askeri bir değeri olmadığını söyledi.

Alwaght haber sitesi, İran'ın uluslararası ilişkiler uzmanı Hadi Muhammedi ile konuştu ve saldırının sonuçlarını ve suikast sonrasında direniş ekseninin nasıl görüneceğini sordu.

ABD'nin saldırıyı neden gerçekleştirdiğini söyleyen Muhammedi Şunları söyledi:
“General Süleymani'ye düzenlenen suikast, İran'ın bölgesel politikasını değiştirmekti.
General Süleymani'nin normal bir siyasi ve askeri figür olmadığını dikkate almalıyız. Bölgede, İran'da ve Batı Asya ülkelerinin vatandaşlarının popüler destekçisi ve popüler figürüydü. Bütün siyasi çevreler ve direnişçi gruplar onu özlemesine rağmen, İranlılar ve bölge uluslarının gösterdiği sempati meşruiyetini haklı çıkarıyor ve hepsinin varlığıyla güvende olduğunu gösteriyor.
General Süleymani, İran ve bölge halkı için barış, güvenlik ve istikrar demekti. Hayatı boyunca tasarladığı düşünce ve yol, ölümünden sonra kaybolmayacak. Aksine devam edecekler. Ölümden sonra bile canlandırıcı bir faktördür.”

“Süleymani'nin şehitliği, yola devam etmek için güçlü irade ve kalp gücü sağlar. Söylediklerimi kanıtlamak için bölgedeki benzer örneklere başvurabiliriz” diyen Muhammedi, “Lübnan'da, Sayid Abbas Musavi'nin şehitliğinden sonra Sayid Hasan Nasrallah onun yerine Hizbullah'ı, İsraillilere bir kabusa dönüştürdü. Yemen'de, Siyed Hüseyin el-Houthi'nin şehitliğinden sonra, halefi Abdul-Malik'in yeni yeteneklerle gösterdiği, başta Suudi Arabistan olmak üzere yozlaşmış Arap rejimlerini ve İsrail rejimini korkuttu.
Gördüğümüz gibi, durum bu rejimlerin şimdi müzakereler hakkında konuştuğu şekilde değişti” yorumunda bulundu.

İranlı uluslararası ilişkiler uzmanı Muhammedi, General Süleymani'nin suikastının sadece ‘direniş ekseni'nin motivasyonunu ve gücünü olumsuz etkilemekle kalmayacağını, aynı zamanda kutsal hedefine daha da hassas bir şekilde rehberlik edeceğini de sözlerine ekledi.

“İran içinde İslam Devrimi ile ilgilenmeyenlerin bile tüm partilerin General Süleymani'nin şehitliği tarafından üzüldüğünü görebiliriz. Bu, şehitlerin kanının kutsamasının maddi standartların ötesinde olduğunu gösterir. Dolayısıyla General Süleymani'den sonra Direniş Ekseninin gücünün gerilemesi hakkında konuşamayız.” diyen Muhammedi, aynı zamanda suikastın bölgesel denklemler üzerindeki etkisini de yorumladı.

İsrail rejimi ve Suudi Arabistan, Beyaz Saray'la birlikte, ‘direniş ekseni'ne ve generalin suikastına karşı baskılar kullanarak, direniş kampını teslim olmaya zorlamak için mücadele ediyorlar. Trump, yaptırımların ve baskının direniş kampını ve lideri İran'ı teslim olmaya zorlayacağına inanıyordu. Ancak son 10 yıldaki bölgesel gelişmeler ABD'nin yanlış olduğunu kanıtladı. Şimdi İran'ın içinde cihad, insanlara hizmet etmek, İslam Devrimi'ne bağlılık ve “Vilayat-e-Faqih” [İslam Hukukçusunun Muhafızlığı] gibi büyük değerler General Süleymani figürü etrafında toplanıyor. İran dışında Irak'ta Amerikan Büyükelçiliği'nin Popüler Seferberlik Kuvvetleri'ne (PMF) saldırılardan sonra yağdığını gördük. “Sonuç olarak, Kasım Süleymani'ye suikast düzenleyerek başarmayı bekledikleri şey sadece bir rüyaydı.”

General Süleymani'nin öldürülmesinden sonra ABD-İran ilişkilerinin geleceği hakkında yorum yapan Muhammedi, tüm askeri parametrelerin ve unsurların Amerikalıların İran'a karşı askeri eylem planını terk ettiği gerçeğini taşıdığını söyledi.

Yetkili, tüm askeri eylem simülasyonlarının İran'la yapılacak bir savaşın ABD'yi müteakip büyük zararlarla terk edeceği konusunda uyarıyor:
“Amerikalılardan gördüğümüz, güvenlik ve askeri değerlerden yoksun korkak önlemler. Bağdat havaalanına açıkça girerken, suikastinin bir gerekçesi yoktur ve ABD kesinlikle İslam Cumhuriyeti'nin ciddi tepkisiyle karşı karşıya kalacaktır.
Suikastın ardından Amerikalılar, Tahran'daki İsviçre büyükelçiliği aracılığıyla ABD'nin İran'daki çıkarları ofisinin evi olarak, Tahran'ın misilleme yapmaması durumunda Washington'un yeni bir düşmanca eylem gerçekleştirmeyeceğini söyleyerek korkak bir mesaj gönderdi. Eğer öyleyse, ABD tüm İran petrol tesislerini ateşe verecek. İran, 'Eylemlerinizi memnuniyetle karşılıyoruz ve bölgenin tüm petrol tesisleri ve rafinerilerini ateşe vererek misilleme yapacak' mesajına kesinlikle cevap verdi. Meşru İran'ın yanıt verme hakkı, Amerikalıları hiçbir zaman Tahran'la kapsamlı bir yüzleşme arayışına sokmuyor. ”

 

Haber Ara