Dolar

32,5899

Euro

34,8243

Altın

2.507,99

Bist

9.524,59

İran, Körfez'e yaklaşıyor

Kuveyt, İran’ın Körfez’deki Arap ülkeleri ile yakınlaşma çabalarını olumlu karşıladığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-08 15:06:05

İran, Körfez'e yaklaşıyor

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Kuveyt yönetimi tarafından yapılan açıklamada İran'ın Körfez'deki Arap ülkeleri ile diyalog kurmak istemesini olumlu karşılandığı açıklanırken görüşmelerin Suriye ve Yemen'deki savaşları çözmeye odaklanacağı belirtildi.

İRAN'DAN KÖRFEZ İŞBİRLİĞİ KONSEYİ'NE YAKINLAŞMA ADIMI

Körfez İşbirliği Konseyi'nin hakim gücü olan  ABD'nin Körfez'deki yakın müttefiki Suudi Arabistan ve İran  Yemen ve Suriye konularında karşıt taraflarda bulunuyor.

Suudi Arabistan ve Konsey'in diğer üyeleri İran'ı, mezhepçilik güderek Arap ülkelerine müdahale etmek ve Ortadoğu'da etkisini arttırmakla suçluyor.

KUVEYT'TEN İRAN'IN ADIMINA DESTEK

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el Carullah, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Körfez İşbirliği Konseyi ile diyalog kurmak istediklerine dair açıklamasına “İşte bu tam da beklediğimiz şey” şeklinde cevap verdi.

Carullah Kuvet haber ajansı Kuvey'teki İran elçiliğinde düzenlenen bir resepsiyonda İran'ın diyalog adımına dair yaptığı açıklamada “Bu adımın, Yemen, Suriye ya da bölgemizde tansiyonun yüksek olduğu herhangi bir yerde çatışmaların önlemesi noktasında önemli bir etkisi olacaktır” dedi.

KUVEYT EMİRİ'NİN RUHANİ'YE GÖNDERDİĞİ MEKTUP

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el Ahmed el Sabah, geçtiğimiz Ocak ayında İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani'ye Körfez İşbirliği Konseyi ile İran arasında “diyalogun temelleri” içerikli bir mektup gönderdi.

Emir'in mektubunda İran ile Konsey üyesi altı Körfez ülkesi arasında diyalog temelli görüşmelerin başlamasının önemine vurgu yapılıyordu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Tahran'ın mektubun Körfez ülkelerinin “meselelerin çözümü” için istekliliğini göstermesini umduğunu söyledi.

Zarif, İran yayın organı Ettelaat'a yaptığı açıklamada “ İran, bu noktada hazır. İleriye bakmalı ve hep birlikte daha farklı olacak bir geleceği inşa etmeyi amaçlamalıyız” dedi.

Haber Ara