Dolar

32,5238

Euro

34,9344

Altın

2.438,27

Bist

9.716,77

'İran kendi askeri tesisini kendi denetleyecek'

İran ile IAEA yaptığı görüşmeler sonucu, İran'ın nükleer faaliyetlerini denetlenmesi için farklı görüşler ortaya atıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 11:35:46

'İran kendi askeri tesisini kendi denetleyecek'

AP'nin haberine göre, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ile İran arasında 11 Temmuz 2015'de imzalandığı iddia edilen gizli anlaşmanın içeriğini yayımladı. Anlaşmanın, İran ve P5+1 ülkeleri arasında yapılan anlaşmalardan ayrı olduğu ve iki resmi görevli tarafından doğrulandığı ifade edildi.

İran ile IAEA'nin Parçin sorunuyla ilgili olarak anlaştıkları belirtilen maddelerde, ‘İran'ın, askeri kaygıları da göz önünde bulundurarak Parçin'in içinden, dışından ve çevresinden çekilmiş fotoğraflarını vermeyi' kabul ettiği belirtiliyor. 

Diğer bir madde de ‘faaliyetlerin, Kurum tarafından sunulan teknik şartnamelere uygun olarak ve İran onaylı malzemelerle gerçekleştirileceği' vurgulanıyor.

Önlemlerin ardından, IAEA Başkanı Yukiya Amano'nun İran'ın davetlisi olarak bölgeyi ziyaret edeceği ve teknik yuvarlak masa toplantısı yapacağı bilgisi veriliyor.

IAEA BAŞKANI: HİÇ TAVİZ VERMEDİK

Diğer taraftan Amano, dün öğle saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, ‘İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini' ifade etmişti. Gizli anlaşma yapıldığını ve bunu açıklamama yükümlülüğü olduğunu belirten Amano, söz konusu anlaşmaların teknik olarak sağlam ve uzun dönemli pratiklerle uyumlu olduğunu ve hiçbir şekilde denetim standartlarından taviz vermediklerini aktarmıştı.

ABD DIŞİŞLERİ: GİZLİ DEĞİL, YAN ANLAŞMA

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, IAEA'nın İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi noktasında bu ülkedeki askeri tesisler dahil istedikleri her yere gidebileceklerini söyledi.

Amano'nun bugün İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetimine ilişkin sorumluluğun İran'a verilmediğini açıkladığını hatırlatan Kirby, “İran'ın anlaşma altındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğinden, anlaşma kapsamında oluşturulan denetim birimin müdahalesiyle haberdar olacağımızdan çok eminiz” dedi.

Bir soru üzerine basında yer alan iddiaların yeni bir şey olmadığının altını çizen Kirby, “Bu gizli bir yan anlaşma değil. IAEA için, diğer ülkelerle bu tür gizli anlaşmalar yapmak standart bir prosedür” ifadelerini kullandı.

 

Haber Ara