Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran, Katar’ın arabuluculuğunu reddetti: Süleymani’nin intikamından geri dönüş yok

İran Devrim Muhafızlarının en önde gelen liderlerinden General Naqdi, ABD’nin arabuluculuk yapması için gönderdiği Katar Dışişleri Bakanı El Sani’nin arabuluculuk yapmasını karşı çıktıklarını belirterek, “Süleymani’nin ölümünün sonuçları Amerikalılar için çok acı verici olacak ve dönüşü olmayan yanıt verme kararı alındı. ABD'ye arabulucu göndererek kendisini yormamalarını öneriyoruz' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-05 10:41:58

İran, Katar’ın arabuluculuğunu reddetti: Süleymani’nin intikamından geri dönüş yok

5e1170aa4236040d9a56a437

İran haber ajansları, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani'nin Tahran'a, Amerika adına arabuluculuk yapmak için ziyaret etmesini "şaşırtıcı" olarak nitelendirdi. Devrim Muhafızlarının en önde gelen liderlerinden biri olan General Muhammed Naqdi ise, Katarlı Bakanın arabuluculuk teklifinin reddedildiğini söyledi.

Ajanslar Kasım Süleymani'nin suikast krizinden sonra İran'ı ziyaret eden ilk yabancı yetkili olan Katar'lı Bakan El Sani'nin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Bakan Muhammed Cevad Zarif'le görüştüğünü bildirdi.

Devrim Muhafızlarının en önde gelen liderlerinden biri olan General Muhammed Reza Naqdi, İran televizyonunda ülkesinin Katar arabuluculuğundaki konumunu şöyle açıkladı: “Süleymani'nin ölümünün sonuçları Amerikalılar için çok acı verici olacak ve göre dönüşü olmayan yanıt verme kararı alındı. ABD'ye arabulucu ve bakan göndererek kendisini yormamalarını öneriyoruz."

Arabulucu gönderen ABD yönetimini uyaran General Nakdi, “Onlara mesajlarını göndermemelerini, aramamalarını veya Tahran'da Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le görüşmeleri için birini göndermemelerini söylüyoruz" dedi.

Naqdi, ABD'ye hitaben, "Bu tür eylemlere lâyık değilseniz, neden bunu yapıyorsunuz ve sonra arabuluculukları seferber ediyor ve Süleymani'nin öldürülmesine yanıt vermememizi rica ediyoruz, cevap verme kararı verildi ve nihai oldu. “Sorguladığınız meseleye karar verildi.Şimdi bu meseleyi atladık ve yanıt kararı sadece uygulamayı bekledi ve bu kararı durdurabilecek bir parti ya da kimse yok” uyarısında bulundu.

Naqdi konuşmasını şöyle sonlandırdı:
"İki taraf arasındaki çatışma ile ilgili olarak, geri dönüşü olmayan bir çatışma aşamasına ulaştık ve birçok operasyon birçok bölgeden hareket edeceği için müdahale operasyonlarının büyük bir kısmı herhangi bir kişi tarafından kontrol edilemez. İslam dünyasında ve orada çalışan liderler, hepsi kesin olarak ABD'ye yanıt verecek. "

Haber Ara