Dolar

32,3388

Euro

35,1210

Altın

2.241,46

Bist

8.879,16

''İran, Irak'a kısa menzilli balistik füze yığıyor''

New York Times gazetesi, İran’ın, Irak'ta haftalardır devam eden protestoları kamuflaj olarak kullanarak bu ülkeye balistik füze yığdığını iddia etti.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-06 08:22:42

''İran, Irak'a kısa menzilli balistik füze yığıyor''

Irak ekimden beri 400'den fazla kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü protestolarla sarsılırken, ABD'li istihbarat ve askeri kaynaklar, İran'ın bundan istifade edip kısa menzilli balistik füze cephaneliğini gizlice Irak'a istiflediğini ileri sürdü.

ABD'li istihbarat ve askeri yetkililerinin İran'la ilgili yeni iddiaları The New York Times (NYT) gazetesinde yer buldu.

'GÖZDAĞI VE GÖÇ GÖSTERİSİ ÇABASI'

İran'ın Irak'taki kaosu kullanarak burada kısa menzilli füzelerden gizli cephanelik oluşturduğu iddiasını aktaran NYT, bunun İran'ın 'Ortadoğu'da göz korkutup güç göstermeye yönelik geniş çaplı çabalarının bir parçası olduğu' yorumunu ortaya attı.

'BAĞDAT'TAN ATEŞLENİP İSRAİL'İ VURABİLİR'

NYT'ye konuşan istihbarat kaynakları Irak'a kaydırıldığı iddia edilen İran füzelerinin modelini açıklamaya yanaşmadı, ancak kısa menzilli füzelerin 965'den biraz fazla km menzilinin olduğunu, yani Bağdat'tan fırlatılması halinde İsrail'i vurabileceğini anlattı. 

'ABD VE BÖLGESEL MÜTTEFİKLERİNE KARŞI AVANTAJ SAĞLIYOR'

Gazete şu değerlendirmeleri paylaştı:

"Sınırları dışında füze cephaneliğinin olması İran hükümetine ABD ve bölgesel müttefikleriyle her türlü açmazda askeri ve milis avantaj sağlıyor. ABD ya da İsrail İran'ı bombalarsa, İran silahlı kuvvetleri İsrail'e ya da bir Köfez ülkesine misillemede bulunmak için Irak'ta saklı füzeleri kullanabilir. Sadece bu silahların varlığı bile saldırmaktan caydırmaya yardımcı olabilir."

ASKERİ GÜÇ YIĞMA, İHA İLE VURMA BAHANESİ

ABD Basra Körfezi'nde tankerlere ve Suudi petrol tesislerine menşei meçhul saldırılardan İran'ı sorumlu tutup bu gerekçeyle bölgeye askeri güç yığarken, İsrail'in de İran'la işbirliği gerekçesiyle Irak'ta Şii ağırlıklı milis güç Haşdi Şabi'ye hava saldırıları düzenlediği biliniyor.

Son olarak İran'a karşı caydırıcılık gerekçesiyle bölgeye ilave 14 bin ABD askeri daha gönderileceği haberi dün Pentagon tarafından yalanlandı.

YEMEN'E FÜZE NAKLİYATI İDDİASI

Dün Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, ABD donanmasının Umman Denizi'nde uyruksuz bir gemide İran yapımı olduğunu iddia ettiği ileri teknoloji füze parçaları bulduğunu duyurdu.

AP'ye konuşan ABD'li yetkililer de İran'ın füze parçalarını Yemen'deki Şii Husilere gönderdiği, bunun BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğu iddialarını dile getirdi.

 

Haber Ara