Dolar

32,5181

Euro

34,9863

Altın

2.436,59

Bist

9.716,77

İran'ın PYD/YPG politikası değişiyor mu?

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiriyan Ferd, ülkesinin PYD ve YPG politikalarının değişebileceğine ilişkin bir açıklama yaptı. Ferd, 'Bizim için kim terör yapıyorsa, terör örgütüdür' dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-22 23:34:45

İran'ın PYD/YPG politikası değişiyor mu?

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Tahiriyan Ferd, gazetecilerin sorularını yanıtladı

PYD ve YPG

Ferd "PYD ve YPG'yi terör örgütü olarak görüyor musunuz?" sorusuna Ferd, "Biz, İran olarak kim ki terör eyleminde bulunursa biz onu terörist olarak görürüz" cevabını verdi.

İRAN ve TÜRKİYE ARASINDAKİ PYD/YPG PROBLEMİ

İran, her ne kadar PYD ve YPG'nin sahadaki faaliyetlerinden memnun olmasa da resmi olarak örgütü bri 'terör örgütü' olarak görmüyordu. Ayrıca Suriye'de devam eden savaş sırasında İran destekli Şii milisler ve Devrim Muhafızları ile bölgedeki PYD/YPG unsurlarının temas sağladığı, çatışmaya girmediği de biliniyordu.

Fakat Irak'ta yaşanan Şengal krizinde İran PKK'nın bölgeye yerleşmesini tıpkı IKBY yönetimi ve Türkiye gibi eleştirmişti.

ZAMANLAMA MANİDAR

Büyükelçi'nin bu ifadeleri ise ABD'nin bir İran İHA'sı düşürmesinin ardından geldi.

Dün, ABD öncülüğündeki koalisyon tarafından yapılan açıklamada 'Koalisyon güçlerinin üzerine doğru ilerleyen rejim yanlısı silahlı İnsansız Hava Aracı'nın ülkenin güneyinde vurularak düşürüldüğü' duyuruldu. Koalisyon, İHA'nın İran yapımı Shaheed-129 modeli olduğunu ve olayın El Tanf yakınlarında gerçekleştiğini de belirtti.

ABD savaş uçağı, 18 Haziran'da Tabka kenti yakınlarında Suriye'ye ait bir Su-22 savaş uçağını düşürmüş, bu olay sonrası Rusya ile ipler gerilmişti. Rusya, 'hava uçuşlarna dair ABD ile süren tüm iletişimi' kesmiş, Fırat'ın batısına geçecek olan tüm unsurların da vurulacağını söylemişti.

Büyükelçi'nin diğer açıklamaları:

15 TEMMUZ

Büyükelçi Ferd, darbe girişimini ve Türk milletinin kalkışmayı kahramanca bastırmasını son bir yılın en önemli gelişmesi olduğunu söyledi.

ASTANA ve ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ

Astana sürecini değerlendiren Büyükelçi Ferd, Türkiye, İran ve Rusya'nın süreci desteklediğini ifade ederek, daha önce ilan edilen çatışmasızlık bölgeleri konusunda Ramazan sonrası daha somut adımların atılmasını beklediklerini kaydetti.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ KONUSUNDA TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ KONUSUNDA RUSYA'DAN AÇIKLAMA

BARZANİ'YE TEPKİ

Tahiriyan Fert, "Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu konusunda Türkiye ile aynı noktadayız, bu girişime karşıyız. Bizim için ayrı" dedi.

Haber Ara