Dolar

32,5408

Euro

34,8887

Altın

2.439,54

Bist

9.746,66

İran'ın korkutan 'idam' raporu

BM Raportörü Şahid, İran'ın uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini bildirdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-28 14:20:31

İran'ın korkutan 'idam' raporu

AA'nın haberine göre, İran'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Ahmed Şahid, Genel Kurul'a sunduğu raporda, İran'ın, şiddet içermeyen suç işleyenler ve küçük yaştaki suçluların idamını yasaklayan uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine dikkati çekti. Şahid, İran'ın kasten adam öldürme gibi "ağır suçlar" dışında idam cezalarını askıya alması gerektiği uyarısında bulundu.

İran'da insan hakları ihlallerini araştırmakla görevli olan Şahid, geçen yıl ülkede 753 kişinin idam edildiğini ve 2015'in ilk yedi ayında bu rakamın 694 olduğunu kaydetti.

İnsan hakları örgütlerinin İran'da son 10 ayda 800'den fazla kişinin idam edildiğine yönelik raporlar yayımladığına işaret eden Şahid, "Onlarca kişi de hapishanelerde idam edilecekleri günü bekliyor" dedi.

Şahid, 2015'in ilk yarısında infaz edilen idam cezalarından yüzde 69'unun uyuşturucuyla ilgili olduğunu belirtti.

İran'daki insan hakları durumunun hala "çok kötü" olduğuna işaret eden Şahid, "Ancak öncekilere oranla bu raporum biraz daha iyimser. 15-16 Eylül'de Cenevre'de ilk kez İranlı yargı mensupları, insan hakları, dışişleri ve narkotik yetkilileriyle görüşme imkanım oldu. Görüşmelerde uyuşturucu sorunun ciddiyeti ve hükümetin yaklaşımı da ele alındı" dedi.

Şahid, temmuz ayında İran ile P+5 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın ve ekonomik yaptırımların kaldırılmasının İran'daki insan hakları durumunu olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini dile getirdi.

Haber Ara