Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

İran'ın Irak suları üzerinden ABD yaptırımlarını çiğnediği iddia edildi

İran’a ait petrol tankerlerinin ABD yaptırımları delmek için ham petrolü bir gemiden diğerine nakletmek amacıyla Irak sularında gizlendiği iddia edildi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-25 14:41:09

İran'ın Irak suları üzerinden ABD yaptırımlarını çiğnediği iddia edildi

Wall Street Journal'in resmi kaynaklara ve belgelere dayandırdığı haberine göre, İran'a ait petrol tankerleri taşıdıkları petrolün İran kaynaklı olduğunun anlaşılmasını önlemek için, Irak'ın yerli ham petrolü de dahil olmak üzere diğer kaynaklardan gelen petrollerle karıştırmadan önce Irak'ın Basra körfezindeki Fav Limanı'nda ham petrolü diğer gemilere boşalttığı iddia edildi.

İran petrolüyle harmanlanmış Irak petrolü karışımını satmak isteyen taraflar için karlı bir iş haline geldiği belirtilen haberde, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları sonrasında gemiden gemiye transferler, sadece Irak kıyılarında değil başka yerlerde de İran'ın yabancı alıcılara ham petrol sağlamak için tercih ettiği bir yöntem haline geldiği belirtildi.

ABD'nin Tahran'a uyguladığı yaptırımların ardından İran'daki ham petrol üretiminde önemli bir düşüş yaşanmasına rağmen, petrol tankerlerinin hareketlerini izleyen “TankerTracker” internet sitesinde paylaşılan verilere göre, İran bu yılın ilk yarısından itibaren günlük hala 800 bin varilden fazla ham petrol ihraç ediyor.

“Çin, İran'ın ucuz ham petrolünü depoluyor”

İran petrolünün en büyük müşterisinin Çin olması sebebiyle, Simon Watkins'in Ekim ayı başında “OilPrice.com”a yaptığı açıklamada, “Çin, İran'ın ucuz ham petrolünü depoluyor” ifadelerine yer vermişti. İran Petrol Bakanlığı'na yakın bir isme atıfta bulunan ancak kaynağın kimliğini açıklamayan Watkins, 1 Haziran-21 Temmuz 2020 tarihleri arasında Çin'in İran'dan yaklaşık 8.1 milyon varil İran petrolü aldığını söyledi. Öte yandan Çin'den gelen resmi açıklamalarda, ülkenin Haziran ayında İran'dan herhangi bir ham petrol ithal etmediği ileri sürüldü.

TankerTracker internet sitesi, geçtiğimiz Eylül ayında, İran'ın ham petrol ihracatının günlük yaklaşık 1,5 milyon varile çıktığını, bu rakamların belirtilen resmi verilerden ve önceki aylardaki ihracat tutarlarından çok daha büyük olduğunu ifade etti. ABD'li yetkililer İran'ın elindeki ham petrolü satmak için bir gemiden diğerine transfer ettikleri yönündeki açıklamalarına rağmen, bu işleme son vermek için henüz doğrudan bir müdahalede bulunmadılar.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, “İran'daki petrol ürünleri ihracatının benzersiz olduğunu” söylerken, ABD'nin İran eski Özel Temsilcisi Brian Hook, “Uyguladığımız yaptırımlar neticesinde İran petrol sektörünü çökertmeyi başardık. İran petrolünün transferinin tehlikeleri konusunda iki yıldır denizcilik sektörünü uyarıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Şark'ul Avsat

Haber Ara