Dolar

32,3715

Euro

34,9952

Altın

2.325,99

Bist

9.097,82

İran'ın generalleri Suriye'de ölüyor

Suriye'ye Devrim Muhafızları Ordusu bünyesinde asker ve milis kuvvetleri gönderen İran'ın üst düzey askeri kayıpları artıyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 21:18:07

İran'ın generalleri Suriye'de ölüyor

Anadolu Ajansı muhabirinin haberine göre; İran'ın resmi ve yarı resmi medyası ile güvenlik kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Suriye'deki iç savaşta İran güçlerinin verdiği üst düzey kayıplar artıyor.

İran, Şubat 2013'ten bu yana Suriye'deki çatışmalarda aralarında generallerin de olduğu çok sayıda üst düzey askeri personelini kaybetti. Son olarak rejim güçlerine askeri danışmanlık yapmak üzere Suriye'de bulunan emekli General Zakir Haydari iki gün önce Halep'te öldürüldü.

Haydari'nin Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde bulunan Aşura Birlikleri'nin eski komutanı olduğu, emekli olduktan sonra Suriye ordusuna "danışmanlık" için gönüllü olarak bu ülkeye gittiği belirtildi.

Gulam-Rıza Semayi adlı üst düzey komutan da 27 Ekim'de Suriye'deki çatışmalarda hayatını kaybetti. İranlı komutanın rütbesi hakkında bilgi verilmezken, 1980-1988 arasında yaşanan İran-Irak savaşında ve daha sonra Devrim Muhafızları'nda üst düzey görevlerde bulunduğu aktarıldı.

Suriye'deki çatışmalarda kısa süre önce de iki İranlı general öldürüldü. General Daryuş Dorosti 2 Eylül'de Hama'da, Seyyidu'l-Şuheda Tümeni Komutan Yardımcılığı görevini yürüten emekli General Gulam Ahmedi de 31 Ağustos'ta Halep'te hayatını kaybetti.

İran, Suriye'de en ağır kaybını ise geçen yıl ekim ayında verdi. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Kuvvetleri Komutanı General Kasım Süleymani'nin yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani 9 Ekim 2015'te Halep'te öldürüldü. Bundan dört gün sonra bu kez Hama kentinde "Ebu Zehra" adıyla bilinen Hac Hamid Muhtarbend ve Ferşad Hasunizade adlı iki Devrim Muhafızları generali daha öldürüldü.

Halep'in güneyindeki Han Tuman beldesinde geçen mayısta şiddetlenen çatışmalarda ise Tuğgeneral Cevad Durbin ile Kudüs Karargahı Komutanlarından Şefiğ Şefii hayatını kaybetti.

Daha önce de Şam, Halep ve Kuneytra bölgelerinde Hasan Şateri, Muhammed Cemalizade, Abdullah İskenderi, Abdurrıza Muciyri, Cabbar Derisavi, Ali Allahdadi, Muhsin Kacariyan ve Hasan Ali Şemsabadi isimli generallerin hayatını kaybettiği İran basınına yansımıştı.

İran'ın Afgan ve Pakistan asıllı milisleri

Devrim Muhafızları bünyesinde ülkeye gönderilen İran'ın askeri güçlerinin ana unsurlarını, İranlı milis kuvvetler, Fatimiyyun Tümeni ve Zeynebiyyun Tugayı oluşturuyor.

Rejim saflarında muhaliflere karşı savaşmak için İran tarafından Suriye'ye gönderilen Afgan milislerin oluşturduğu Fatimiyyun Tümeni ile Pakistanlı milislerin oluşturduğu Zeynebiyyun Tugayı da Suriye'de ağır zayiat verdi.

Bunlardan en dikkat çekeni Fatimiyyun Tugayları Komutanı Afgan asıllı Ali Rıza Tevessuli'nin geçen yıl martta Dera'daki çatışmalarda hayatını kaybetmesi oldu. Fatimiyyun Tugayları'nın diğer komutanlarından Rıza Haveri geçen yıl ekim ayında, Hüseyin Ferdayi aralıkta, Ali Beyat ise bu yıl nisan ayında Suriye'de öldürüldü. Fatimiyyun Tugayları Komutan Yardımcısı Muhammed Hasan Hüseyni ise haziranda Tedmur (Palmira) kentindeki çatışmalarda hayatını kaybetti.

Suriye'deki kaybı bini aştı

İran'ın Suriye'deki askeri kaybı tam olarak bilinmiyor. Ülke dışındaki çatışmalarda öldürülen güvenlik güçlerinin kesin sayısı sadece "Genelkurmay Kutsal Savunma Değerlerini ve Eserlerini Koruma Kurumu"nun elinde bulunuyor.

Resmi bir internet sitesine de sahip olan bu kurum bugüne kadar Suriye'de öldürülen İranlılarla ilgili bir rapor yayımlamaktan uzak durdu.

Devrim Muhafızları'na bağlı Mazenderan Kerbela Kolordusu'nun eski komutanlarından Eynullah Tebrizi ise mayıs ayında yaptığı bir konuşmada, İran'ın Suriye'de 2012'den bu yana yaklaşık bin 200 savaşçı kaybettiğini söylemişti.

Öldürülen İranlıların sayısı resmi basında genelde yer bulmazken haber sitelerinde ya da sosyal medyada sıklıkla bu kişilerin cenaze törenleriyle ilgili bilgiler veriliyor.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara