Dolar

32,5245

Euro

34,8175

Altın

2.424,05

Bist

9.684,06

İran’ın destek kuvveti: IŞİD

Tahran bölgesel gücünü pekiştirmek için IŞİD’i kullandı. IŞİD’in varlığından önce İran Irak’taki faaliyetlerini ve Esed’e desteğini meşrulaştırmakta zorlanıyordu.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-20 15:53:15

İran’ın destek kuvveti: IŞİD

TIMETURK I HABER MERKEZİ

Tahran Paris saldırılarına çelişkili tepkiler veriyor. Başkan Ruhani, Fransa devlet başkanı Hollande'a taziye mesajı gönderirken muhafazakar cephenin verdiği tepkiler çok daha farklı.

Peki İran'ın son karar vericilerinin durumu ne? Dini Lider Ali Hamaney olaylar karşısında sessiz kalırken danışmaları, güçlü muhafazakar kanat ve yayın organları saldırılar hakkında yorumlar yapmaya devam ediyor.

Hamaney'in sözcüsü konumundaki Keyhan gazetesi geçtiğimiz günlerde Paris saldırıları ile şöyle bir manşet kullandı: “IŞİD'in kuduz köpeği sahibinin ayağını ısırdı”.

Destek Kuvvet Olarak IŞİD

İran muhafazakarları Ortadoğu'da yaşanan krize dair söylemlerini kuvvetlendirmek için Paris saldırılarını kullanıyorlar. Bu söylemlerden biri IŞİD'in Batılı devletler tarafından Esed'in yenilgiye uğratılması için kurulduğu. Onlara göre Batı IŞİD'i yenmek ve Paris saldırıları gibi saldırılarının önüne geçmek için Esed'e muhalefet etmekten vazgeçmeli.

Tüm bu söylemler İran liderlerinin Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan'daki siyasetlerini yumuşatmayacağını gösteriyor. Bu yüzden Viyana'daki Suriye görüşmeleri verimli olmayacak. İranlı liderler Esed'e verdikleri desteğin Suriye meselesini daha radikalleştirdiği ve askerileştirdiğini kavrayamadı.

Tahran bölgesel gücünü arttırmak için IŞİD'i kullanıyor. IŞİD ortaya çıkmadan önce İran Irak'taki faaliyetlerini ve Esed'e verdiği desteği meşrulaştırmakta zorlanıyordu.

İran IŞİD'i ayrıca Irak, Lünan ve Suriye'de faaliyet gösteren Şii militanlarını kuvvetlendirmek için de kullanıyor. İran'ın IŞİD'le mücadeleye gayret göstermesi gerekirken Tahran gruba ilgi göstermeye devam ediyor.

Aslı alarabiya.net sitesinde yayınlanan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiştir.

Haber Ara