Dolar

32,3805

Euro

35,0466

Altın

2.326,68

Bist

9.091,57

İran ile varılan nükleer anlaşmasının ardından

İran ile varılan nükleer anlaşmasının ardından

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-09 17:26:00

İran ile varılan nükleer anlaşmasının ardından
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ülkesinin nükleer programı hakkında 5+1 ülkeleri ile varılan anlaşmayla ilgili, "Nükleer müzakerelerde savaş yanlıları dışında herkes kazandı. Sorunun çözümü için dengeli bir yol izleyenler kazanırken çatışma isteyenler kaybetti" diye konuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Salihi, Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Dışişleri Bakanı Yardımcıları Abbas Arakçi ve Mecid Tahtrevançi, Tahran'da nükleer müzakereler çerçevesinde "İran Diplomasisi" konulu oturuma katılarak bazı akademisyen ve medya mensuplarının sorularını yanıtladı.

Müzakerelerde İran'ın kazanımlarının ne olduğu sorusunu yanıtlarken Zarif, İran'a uygulanan yaptırımların amacının ülkede siyasi değişiklik sağlamak olduğunu söyledi. Zarif, "Bu tarz bir baskı uygulayarak halkın devletten uzaklaşması hedefleniyordu. Böylece devleti yönetenler yaptırım uygulayanlara boyun eğmek zorunda kalacaktı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden şu ana kadar hangi ülke hakkında yaptırım kararları çıktıysa ya o ülkede rejim değişikliği oldu veya hadise savaşla neticelendi" ifadesini kullandı.

Zarif, müzakerelere halkın desteğinin önemine işaret ederek, "Halkımızın seçimlere de yüzde 73 gibi yüksek oranda katılım göstermesi karşı tarafı İran'a yaptırım uygulayarak baskı altına alma konusunda ümitsizliğe düşürdü. Böylece müzakereye yöneldiler" değerlendirmesinde bulundu.

Müzakerelerde varılan anlaşma sonrası ülkedeki bazı siyasi grupların konuya "İran milleti kaybetti" şeklinde eleştirel yaklaşımlarını sert bir dille eleştiren Zarif, "En büyük ihanet halka 'siz kaybettiniz' demektir" şeklinde konuştu.

Uluslararası müzakerelerde "kazan-kaybet" yaklaşımının yanlış olduğunu dile getiren Zarif, "Israrla söylüyorum. Nükleer müzakerelerde savaş yanlılarının dışında herkes kazandı. Sorunun çözümü için dengeli bir yol izleyenler kazanırken çatışma isteyenler kaybetti" dedi.

- "Libya ve Kore gibi olmak istemedik"

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi ise "İran'ın müzakerelerden maksadı uluslararası kamuoyunda Libya ve Kuzey Kore gibi ülkelerin pozisyonuna düşmemekti" dedi.

Libya ve Kuzey Kore gibi ülkelerin düştükleri zor duruma İran'ın da düşmesinin önüne geçmek için müzakerelerde aktif çaba gösterdiklerini dile getiren Salihi, "Biz sınırlamaların bizi nükleer çalışmalarımızda etkilediği mesajını veriyorduk fakat faaliyetlerimizde yeterliydik. Karşı taraf bu yüzden yaptırımların bir işe yaramadığı kanaatine vardı" şeklinde konuştu.

- "Dengeli bir anlaşma oldu"

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi ise Yaptırımların kaldırılması süreciyle ilgili bir soruya cevap verirken şunları söyledi:

"Avrupalılar yaptırımları lağvediyor. ABD ise durduracak. Görüşmeler esnasında ilk adımı onların atması ve yaptırımları kaldırmaları konusunda biz ısrar ediyorduk. Onların talepleriyse önce santrifüjlerin azaltılması gibi kararların bizim tarafımızdan icra edilmesi sonra yaptırımların kaldırılmasıydı. Bu anlaşmazlık bir şekilde çözülmeliydi ve alınan kararların tarafımızdan icrası oranında yaptırımların kaldırılması karara bağlandı."

Arakçi, her iki tarafın da isteklerine ulaştığı dengeli bir anlaşma yapıldığı değerlendirmesinde bulundu. Arakçi, "Uluslararası kamuoyunda İran ile ilgili güvenlik sorunu ile İran ve Şia düşmanlığının sona ermesi, nükleer faaliyetlerimizin resmen tanınması ve yaptırımların kaldırılması bu görüşmelerde ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz arasındaydı" dedi.

Batı'nın bölgedeki sorunların İran olmadan çözülemeyeceği kanaatine ulaştığı yorumunu yapan Arakçi, ülke içinde anlaşmaya muhalefet eden bazı muhafazakar kesimlerin anlaşmanın ardından "kutlama yapmaya gerek yok" çıkışları hakkında ise "Ben kendimizi tebrik ediyorum. Anlaşma için kutlama yapmayacakmışız. Neden? Ben bu anlaşmanın sonuna kadar arkasındayım" ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara